Rudnik: Mitološka zver na belom mermeru

Rudnik: Mitološka zver na belom mermeru

Arheolozi su došli do novog otkrića na planini Rudnik. U srednjovekovnoj crkvi nađen je jedinstveni reljef isklesan od belog mermera iz 14. ili 15. veka, na kojem su prikazani grifon i biljni motivi.

Ovaj arhitektonski deo pronađen je nedavno među ostacima srednjovekovne crkve na lokalitetu Metaljka u selu Zagrađe na planini Rudnik. Na levoj strani se nalazi složeni biljni ornament, dok je sa desne strane prikazangrifon, mitološka zver sa telom, zadnjim nogama i repom lava, i orlovskim kljunom i krilima,objavljenoje na Fejsbuk* stranici „ArcheoSerbia“.

Ovo je nastavak serije značajnih ovogodišnjih otkrića na ovom lokalitetu – tokom proteklih nekoliko sedmica arheolozi su pronašli veliki brojplemićkih nadgrobnih spomenika, od kojih je jedan ukrašen prelepim grbom, kao i zasvođenu grobnicu, što svedoči da je crkva na Metaljci bila posebno značajna tokom srednjeg veka.

Među otkrićima je i srednjovekovna srpska nadgrobna ploča isklesana od mermera, na kojoj je urezan grb i imeŽarko. Na grbu koji je prikazan na mermernoj ploči, pored imena Žarko nalazi se i viteška kaciga, a izuzetna obrada heraldičke kompozicije ukazuje na osobu koja je imala visok položaj među srpskom vlastelom.

U blizini su otkriveni i spomenici vlastele izrađeni od belog mermera iz Venčaca, ali i odpurpurnog kamenakoji se ne nalazi u obližnjim majdanima.

Crkva na arheološkom lokalitetuMetaljkau Zagrađu na Rudniku je otkrivena 2020. godine, kada su arheolozi otkopali njene temelje. Potiče iz 14. ili 15. veka i imala je dimenzije 11,3 x 6,7 metara. Tada je istražen samo mali deo unutrašnjosti, oltar i deo uz južni zid. Oko hrama registrovana je nekropola sa više grobova.

Pre nekoliko sedmica započeta su istraživanja unutrašnjosticrkve, i pronađene su polirane ploče od crveno-belog kamena kojima je bio prekriven pod crkve, kosti, metalni predmeti…Crkva na Metaljci se nalazi ispod vrha Ostrvica, koji predstavlja ostatak razorene vulkanske kupe, na kojem se nalazilo utvrđenje čija je osnovna uloga bila zaštita rudnika i trgovačkih puteva sa severne straneplanine Rudnik.