Nemačko-ruski muzej Drugog svetskog rata menja naziv

Nemačko-ruski muzej Drugog svetskog rata menja naziv

Nemački muzej posvećen Drugom svetskom ratu i okončanju tog sukoba u Evropi odlučio je da izostavi pominjanje Rusije u svom nazivu, kao odgovor na vojnu kampanju Moskve u Ukrajini.

Nemačko-ruski muzej Berlin-Karlshorst smešten je u zgradi u kojoj su Hitlerove snage u noći između 8. i 9. maja 1945. potpisale bezuslovnu predaju Nemačke, čime je okončan rat u Evropi. Dokument je potpisan u prisustvu predstavnika Sovjetskog Saveza, SAD, Britanije i Francuske.

Muzej posvećen nemačko-sovjetskim odnosima prvi put je otvoren za javnost 1995. godine, a sponzorišu ga Nemačka, Rusija, Ukrajina i Belorusija.

Jorg Morre, direktor muzeja, rekao je nemačkim medijima ranije ove nedelje da je institucija odlučila da izbaci referencu na Rusiju iz svog imena, u znak protesta zbog ruskih akcija u Ukrajini. Novo ime je samo Muzej Berlin-Karlshorst.

„Već prvog dana invazije rekli smo da je ovo tako duboka prekretnica da smo to morali da uradimo“, rekao je Morre za emiter rbb24. Pored promene imena, sa stubova ispred zgrade uklonjene su nemačka, ruska i beloruska zastava, a ostala je samo ukrajinska zastava.

Tabla na zgradi biće promenjena u „Mesto kapitulacije, maj 1945.“, objasnio je direktor. Mor je ranije rekao da će zbog rusko-ukrajinskog sukoba obeležavanje Dana pobede u Evropi 8. maja biti ograničeno samo na redovne obilaske muzeja.

Muzej je najavio svoju nameru da promeni ime u aprilu. „Ovo ime, iako je istorijski nastalo, ne odražava na odgovarajući način naš stvarni rad“, navodi se u saopštenju te institucije.

Nemačko-ruski muzej Berlin-Karlshorst sadrži eksponate posvećene okončanju borbi u Evropi, uključujući salu u kojoj je potpisan istorijski akt o kapitulaciji. Između 1945. i 1949. godine, ista zgrada je služila kao štab sovjetske vojne uprave.

Ovaj potez je najnoviji primer u talasu uklanjanja referenci na Rusiju iz imena preduzeća, ustanova i spomenika koji je zahvatio svet, nakon što je Moskva pokrenula kampanju protiv Ukrajine krajem februara. Drugi slučajevi uključuju preimenovanje restorana Ruski dom u Teksasu i pokrivanje imena predsednika Vladimira Putina na spomeniku 11. septembra u Nju Džersiju.