Francuska: Poljoprivredni otpad menja ruski gas

Francuska: Poljoprivredni otpad menja ruski gas

U nastojanju da smanji svoje oslanjanje na prirodni gas iz Rusije pogođene sankcijama, Francuska želi da poveća proizvodnju biometana iz poljoprivrednog otpada. Nadamo se da će biogas moći da zameni rusko gorivo za manje od 10 godina.

Francuski farmeri su izrazili podršku nastojanjima Evrope da se odvikne od ruskog gasa i planiraju da pokrenu nove pogone za proizvodnju biogoriva, prenosi Asošiejted pres, dodajući da male stanice za biogorivo već snabdevaju stotine ili hiljade domaćinstava.

Međutim, malo je verovatno da će rešenje za biogas obezbediti brzu zamenu za snabdevanje iz Rusije, primetio je AP.

Francuske vlasti su navodno preduzele nekoliko koraka da ubrzaju razvoj biometana od pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini.

Bio-metan je zadovoljio oko 1% francuskih energetskih potreba 2021. godine, a očekuje se da će se povećati na najmanje 2% ove godine, citira AP predstavnike industrije.

Gas dobijen iz poljoprivrede bi navodno mogao da čini 20% francuske potrošnje gasa do 2030. godine, što bi bilo više gasa nego što je Francuska uvezla prošle godine iz Rusije.

Proizvodnja biometana bi se mogla udvostručiti za nekoliko godina, ali neće biti jeftina, kaže Andrea Horbelt, portparolka nemačkog udruženja za biogas.

„Korišćenje biogasa za struju skuplje je od solarne energije i vetra i tako će uvek ostati“, objasnio je Horbelt.