Kragujevac: Pomeren rok za rekonstrukciju Gradske tržnice

Kragujevac: Pomeren rok za rekonstrukciju Gradske tržnice

Rok za rekonstrukciju Gradske tržnice u Kragujevcu produžen je do kraja godine zbog kompletnog uređanja fasade čiji se jedan deo urušio u julu 2020. godine, saopštilo je Javno komunalno preduzeće „Šumadija“, koje gazduje tim objektom.

Prvobitno je planirano da rekonstrukcija centralne gradske pijace bude završena krajem prošle godine, ali će kompletan posao kasniti godinu dana jer su, po informacijama iz JKP „Šumadija“, tokom radova uočeni problemi na fasadi, koji iziskuju ozbiljnu sanaciju celokupnog fasadnog sistema.

Sanacija fasade podrazumeva obijanje svih oštećenih površina sa čišćenjem do zdrave zidne podloge, pripremu tih površina i malterisanje kvalitetnim malterima na bazi kreča bez upotrebe cementa, retuširanje fasadne plastike, izradu i ugradnju odlivaka fasadne plastike, skidanje stare boje i završno bojenje silikonskim bojama i izradu veštačkog kamena, saopštila je „Šumadija“, navodeći da je izmenom ugovora povećana i cena radova na oko 334 miliona dinara.

Prema prvobitnom ugovoru, trebalo je da radovi koštaju 293 miliona dinara.

Gradska tržnica sagrađena je 1929. godine i pod zaštitom je države kao spomenik kulture u okviru kulturno-istorijskog kompleksa Milošev venac.