Kragujevac: Otvaranje državnog Data centra 18. decembra

Kragujevac: Otvaranje državnog Data centra 18. decembra

Državni Data centar u Kragujevcu, u skladu sa epidemiološkom situacijom u Srbiji, svečano će biti otvoren u petak 18. decembra. To je najavio gradonačelnik Nikola Dašić gostujući u emisiji Epicentar Radio televizije Kragujevac. 

Državni data centar u Kragujevcu, ima kapacitet od skoro 1.200 rek ormana i pet puta je veći od Državnog data centra u Beogradu. Ima dva objekta površine oko 14.000 kvadratnih metara. Data centar ispunjava najviše standarde predviđene za ovakav tip objekta. Među prvim komercijalnim korisnicima su Agencija za lekove i medicinska sredstva, kompanija IBM, Orion telekom, svetski IKT gigant Huawei. Očekujemo da u Državnom data centru posao dobije oko 50 ljudi”, rekao je Dašić.

Podsetimo, izgradnja državnog Data centra u Kragujevcu počela je početkom jula prošle godine i tada je najavljeno da će biti otvoren za godinu dana. Međutim, premijerka Ana Brnabić je prilikom obilaska ovog gradilišta sredinom juna ove godine najavila da će radovi ipak biti okončani najkasnije početkom oktobra. Pošto je i taj rok probijen, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je u oktobru najavio je da će radovi biti okončani do kraja ove godine, ali bez objašnjenja zbog čega je to tako.