Odabrani Kragujevčani koji će plivati za Bogojavljenski krst

Odabrani Kragujevčani koji će plivati za Bogojavljenski krst

Na Bogojavljenje, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog Jovana, a u organizaciji Eparhije šumadijske i grada Kragujevca, održaće se tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst na jezeru u Šumaricama, sa početkom u 12 časova. Tim povodom izvučena su imena 33 plivača, koji će se 19. januara nadmetati za vitešku titulu nosioca Bogojavljenskog krsta Šumadije.

Interesovanje za učešće na versko–sportskoj manifestaciji Plivanje za Krst časni ove godine je nešto veće u odnosu na prethodne. Prijavljen je 101 kandidat, među kojima ima devojaka i maloletnih lica, a najmlađa kandidatkinja koja se prijavila je 2009. godište.

Izvučena su imena 33 kandidata među kojima su dve devojke i maloletna lica koji će moći da se nadmeću uz overenu pismenu saglasnost roditelja, kao i tri rezervna plivača.

Pripreme za održavanje manifestacije, kako je rečeno, teku po planu. 

Plivači određeni žrebom obavezni su da obave lekarski pregled u sportskoj medicini i donesu blagoslov parohijskog sveštenika, a uoči plivanja za Bogojavljenski krst, prisustvovaće liturgiji u hramu Svete Petke, koju će služiti sveštenstvo Eparhije šumadijske.

Pobednik takmičenja će poneti vitešku titulu nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije, a za ostale plivače pripremljeni su prigodni pokloni.