Studija pokazala da je „Fajzerova“ vakcina efikasna protiv novog soja

Studija pokazala da je „Fajzerova“ vakcina efikasna protiv novog soja

Najnovija studija kompanije „Fajzer“ pokazala je da vakcina protiv korona virusa koju su proizvele kompanije „Fajzer“ i „Biontek“ deluje i na glavne mutacije u visoko prenosivom novom soju virusa otkrivenom u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Istraživanje je pokazalo da je vakcina efikasna u neutralisanju virusa sa takozvanom „N501Y“ mutacijom, prenosi Rojters.

Studija koju su izradili kompanija „Fajzer“ i naučnici sa Univerziteta medicinske filijale u Teksasu sprovedena je na osnovu ljudi koji su vakcinisani, ali je ograničena jer ne uzima u obzir sve vrste mutacija pronađenim u novom soju virusa.Jedan od autora studije Fil Dormicer rekao je da je vakcina efikasna protiv 16 vrsta mutacija.

„To je dobra vest. To ne znači da je efikasna i protiv 17. mutacije“, rekao je Dormicer i dodao da zabrinjava još jedna mutacija nazvana „E484K“, pronađena u Južnoj Africi.

Kako se navodi, u planu je da se izvrši slično testiranje kako bi se videlo da li je vakcina efikasna protiv mutacija otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi i da bi narednih nedelja trebalo da se prikupi više podataka.