Kamala Haris žena koja ruši barijere

Kamala Haris žena koja ruši barijere

Kamala Haris ulazi u istoriju kao prva žena – i prva nebelkinja – izabrana za potpredsednicu Sjedinjenih Američkih Država, a ruši barijere zbog kojih su muškarci, skoro uvek belci, bili ušančeni na najvišim nivoima američke politike više od dva veka, javlja „Glas Amerike“.

„Možda jesam prva žena na ovom položaju, ali sigurno nisam poslednja“, rekla je Kamala Haris posle objave da je demokratski kandidat Džo Bajden pobedio na izborima za predsednika SAD.

Senatorka iz Kalifornije, koja ima 56 godina, takođe je prva osoba crnačkog i južnoazijskog porekla izabrana na taj položaj. Ona predstavlja multikulturalizam koji definiše Ameriku ali – u velikoj meri – nije prisutan u centrima moći u Vašingtonu. Njen crnački identitet joj je omogućio da se, na jedan ličan način, obraća javnosti u godini suočavanja s istinom o policijskoj brutalnosti i sistemskom rasizmu.

Haris je protekle dve decenije bila zvezda u usponu u Demokratskoj stranci, najpre kao glavna tužiteljka u San Francisku i državna tužiteljka Kalifornije, a zatim je postala senatorka. Pošto je Haris okončala sopstvenu kampanju za demokratsku predsedničku nominaciju 2020, Džo Bajden ju je izabrao za svoju potpredsednicu. Zajedno će položiti zakletvu 20. januara 2021.

Haris je rođena 1964. godine, a oba roditelja su joj bila aktivna u pokretu za građanska prava. Šjamala Golopan iz Indije i Donald Haris s Jamajke sreli su se na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju, koji je tada bio centar aktivizma 1960-ih. Razveli su se kada su Haris i njene sestre bile male; Kamalu je odgojila majka, koju smatra osobom koja je izvršila najvažniji uticaj na njen život.