Mozambik: Ubijena italijanska časna sestra, još 6 osoba

Mozambik: Ubijena italijanska časna sestra, još 6 osoba

MAPUTO – Najmanje šest osoba odrubljeno je u utorak od strane pobunjenika povezanih sa Islamskom državom u provinciji Nampula u Mozambiku, a ubili su italijansku časnu sestru, saopštile su vlasti u sredu, preneo je Rojters.

Govoreći u letovalištu Ksai Ksai severno od glavnog grada Maputa, predsednik Filipe Njusi rekao je da su pobunjenici pokrenuli niz ubistava dok su bežali od vojnika iz Mozambika, Ruande i Zajednice za razvoj južne Afrike (SADC) poslatih da se bore protiv nasilja.

Pobuna je koncentrisana u severnoj provinciji Mozambika Kabo Delgado i odnela je hiljade života od izbijanja 2017. godine, poremetila projekte prirodnog gasa vredne više milijardi dolara.

„6. septembra, kao rezultat terorističkih napada, šest građana je obezglavljeno, troje kidnapovano, šest terorista je zarobljeno i desetine kuća zapaljene u okruzima Erati i Memba, u provinciji Nampula“, rekao je Njusi.

Prema izveštajima medija, koje je potvrdio državni sekretar provincije Nampula Meti Gondola, 83-godišnja italijanska časna sestra, koja je živela u gradu Nakala, ubijena je u napadu u utorak uveče, dok su druga dva misionara uspela da pobegnu.

Gondola nije dala više detalja o napadu, ali je rekla da je situacija zabrinjavajuća.

Portugalska novinska agencija Lusa navodi da je časna sestra, koja je upucana u glavu, pripadala redu sestara misionarki Komboni i da je radila u Mozambiku od 1963. godine.

Islamska država preuzela je odgovornost za ubistvo četvorice hrišćana, uključujući italijansku časnu sestru, tokom racije na selo u provinciji Nampula u utorak, saopštila je militantna grupa na povezanom Telegram kanalu u sredu.

Grupa je takođe tvrdila da su njeni članovi zapalili crkvu, nekoliko zgrada i dva vozila zajedno sa drugim imanjima koja su povezana sa hrišćanskom misijom u selu.

U saopštenju se navodi da je časna sestra „otišla predaleko u širenju hrišćanstva“.