Litvanski filmski režiser ubijen u Mariupolju

Litvanski filmski režiser ubijen u Mariupolju

Litvanski režiser dokumentarnih filmova Mantas Kvedaravičijus ubijen je u Mariupolju, javila je informativna agencija ukrajinskog ministarstva odbrane u nedelju na Tviteru.

Mariupolj je bio centar intenzivnog bombardovanja od ruskih napada poslednjih nedelja.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda je u saopštenju izrazio saučešće.

„Izgubili smo ne samo u Litvaniji, već i u svetu, poznatog stvaraoca, koji je do poslednjeg trenutka, uprkos opasnosti, radio u Ukrajini, koju je napao agresor Rusija. Želim snagu i snagu rođacima, prijateljima i svim ljubiteljima njegovog talenta M. Kvedaravičijusa“, ​​rekla je Nauseda.

Lana Estemirova, ćerka Natalije Estemirove, istražiteljice za ljudska prava iz Čečenije koja je ubijena 2009. godine, oplakivala je Kvedaravičijusovu smrt na Tviteru.

„Mantas je bio porodični prijatelj, čest gost u našem stanu u Groznom. Hrabra i ljubazna duša. Ne mogu da verujem“, rekla je Estemirova.

„RIP najdraži Mantas — pravi umetnik, bioskopski pesnik, misteriozna i hrabra duša. Užasan gubitak za litvansku bioskopsku zajednicu i ceo svet. Naša srca su slomljena“, rekao je na Fejsbuku litvanski režiser dokumentarnih filmova Giedre Zickite.

2016. Kvedaravičijusov dokumentarac „Mariupolis” premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Njegov dokumentarni film „Barzak“ iz 2011. fokusirao se na ruski rat u Čečeniji i doneo mu je Amnesti International Filmsku nagradu.