Izraelska policija smrtno upucala čoveka na svetom mestu Jerusalima

Izraelska policija smrtno upucala čoveka na svetom mestu Jerusalima

Izraelska policija je u petak uveče pucala i ubila čoveka koji je navodno pokušao da ukrade oružje jednog policajca na mestu žarišta u Jerusalimu, saopštila je policija, piše AP.

Policija je saopštila da je ubijeni muškarac imao 26 godina i iz jednog arapskog sela na jugu Izraela.

Vlasti su saopštile da se incident u starom gradu Jerusalima dogodio kada su policajci zaustavili čoveka radi ispitivanja ispred kompleksa džamije Al-Aksa, koja je treća najsvetija svetinja u islamu.

Na snimcima koji su široko rasprostranjeni na društvenim mrežama vide se izraelska policija koja se intenzivno rasporedila po uličicama i kapijama koje vode do kompleksa nakon pucnjave. Izbile su tuče između policije i palestinskih prodavaca i vernika koji provode noć moleći se u džamiji tokom svetog meseca Ramazana.

Više od 200.000 Palestinaca okupilo se ranije na podnevnoj molitvi u petak u kompleksu, a ceremonija je završena bez uobičajenih trvenja sa izraelskom policijom.

Jevreji takođe poštuju kompleks na vrhu brda kao brdo hrama, a incidenti prethodnih godina su se prelili u sukobe na Zapadnoj obali i borbe između Izraela i vladara Hamasa u Pojasu Gaze.

Od prošlog proleća, nasilje između Izraela i Palestinaca je visoko. Prema podacima Asošiejted presa, 86 Palestinaca je ove godine ubijeno u pucnjavi Izraelaca ili naseljenika. Palestinski napadi ubili su 15 Izraelaca u istom periodu.

Izrael kaže da su većina ubijenih bili militanti. Ali mladići koji su bacali kamenje koji su protestovali protiv policijskih upada i ljudi koji nisu bili umešani u sukobe su takođe ubijeni.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i pojas Gaze u bliskoistočnom ratu 1967. Palestinci traže te teritorije za svoju buduću nezavisnu državu.