Danska u šoku zbog napada u tržnom centru

Danska u šoku zbog napada u tržnom centru

Tri osobe su poginule, a nekoliko je ranjeno u pucnjavi u tržnom centru u Kopenhagenu u nedelju, saopštila je danska policija, dodajući da je uhapsila 22-godišnjeg Danca i optužila ga za ubistvo iz nehata.

Napad je potresao Dansku na kraju inače radosne nedelje, neposredno nakon što je bila domaćin prve tri etape biciklističke trke Tur de Frans. Događaj je poslao stotine hiljada razdraganih Danaca na ulice širom zemlje.

„Danska je pogođena okrutnim napadom u nedelju uveče. Nekoliko ih je ubijeno. Još više je ranjeno. Nevine porodice kupuju ili jedu van kuće. Deca, adolescenti i odrasli“, rekla je premijerka Mete Frederiksen u izjavi kasno u nedelju.

„Naša lepa i obično tako sigurna prestonica promenjena je u deliću sekunde“, rekla je ona. „Želim da ohrabrim Dance da budu zajedno i podrže jedni druge u ovom teškom trenutku.

Policija Kopenhagena saopštila je da su naoružani policajci poslati u Fildov tržni centar u glavnom gradu u nedelju kasno popodne nakon izveštaja o pucnjavi i da je ljudima rekla da ostanu na mestu i čekaju pomoć. Na snimcima lokalnih medija vide se grupe preplašenih kupaca kako trče iz tržnog centra.

Osumnjičeni je priveden u 17.48 časova. po lokalnom vremenu (1548 GMT), noseći pušku i municiju. Policija je u nedelju rano uveče pokrenula masovnu potragu širom lokalnog regiona Zelanda u potrazi za saučesnicima.

„Imaćemo veliku istragu i masovno operativno prisustvo u Kopenhagenu dok ne budemo mogli sa sigurnošću da kažemo: Bio je sam“, rekao je Tomasen.

Ubica je ubio muškarca u četrdesetim godinama i dvoje „mladih ljudi“, muškarca i ženu, rekao je Tomasen. Još nekoliko je ranjeno, a među njima troje u kritičnom stanju.

Dosadašnja istraga nije ukazivala na rasistički motiv ili na drugi, ali bi se to moglo promeniti, rekao je on.

Policija Kopenhagena održaće brifing za novinare u ponedeljak ujutro u 8:00 po lokalnom vremenu.

Glavna prestonička bolnica, Rigshospitalet, primila je „malu grupu pacijenata“ na lečenje, rekao je portparol u nedelju rano uveče i pozvao dodatne lekare i medicinske sestre.

Danski tabloid BT objavio je neproveren video snimak za koji je rekao da ga je snimio svedok napada, Mahdi Al-Vazni, na kojem se vidi čovek sa velikom puškom kako prolazi kroz tržni centar i vitla njome oko ramena.

„Delovao je veoma agresivno i vikao je različite stvari“, rekao je Al Vazni za BT.

Na snimku koji je objavio tabloid Ekstra Bladet vidi se kako spasioci na nosilima nose jednu osobu u kolima hitne pomoći.

„Ljudi su prvo pomislili da je to lopov… Onda sam iznenada začuo pucnje i bacio se iza tezge u prodavnici“, rekao je očevidac Rike Levandovski za TV2.

„On samo puca u gomilu, a ne u plafon ili u pod“, dodala je ona.

Višespratni tržni centar nalazi se oko 5 kilometara (3 milje) južno od centra Kopenhagena.

„Moj prijatelj i ja… odjednom čujemo pucnjeve. Čujem desetak pucnjeva i onda trčim najbrže što možemo u toalet. Uguramo se u ovaj mali toalet u kojem nas ima 11 ljudi“, druga svedokinja koja je dala svoje ime. kako je Izabela rekla javnom servisu DR.

Napad je usledio posle smrtonosne pucnjave u susednoj Norveškoj prošle nedelje, u kojoj je dve osobe ubio usamljeni strelac u glavnom gradu Oslu.

Teroristička pretnja Danskoj trenutno se ocenjuje kao „ozbiljna“, a najveća pretnja dolazi od „militantnog islamizma“, navodi se u najnovijem izveštaju Danske bezbednosno-obaveštajne službe.

Pretnja Danskoj od desničarskih ekstremista se razmatra na „opštem“ nivou, što znači da postoji sposobnost i/ili namera i moguće planiranje.

Danska je poslednji put doživela napad militanata 2015. godine, kada su dve osobe ubijene, a šest policajaca ranjeno kada je usamljeni napadač pucao i ubio čoveka ispred kulturnog centra gde je održana debata o slobodi govora, a kasnije ubio osobu ispred jevrejske sinagoge u centralni Kopenhagen.

Taj napadač je ubijen u pucnjavi sa policijom.

Koncert koji je pevač Hari Stajls trebalo da održi u nedelju uveče u Kopenhagenu nedaleko od tržnog centra otkazan je, saopštila je policija.

„Naše misli i najdublje saosećanje su sa žrtvama, njihovim rođacima i svima onima koji su pogođeni tragedijom“, navodi se u saopštenju danske kraljice Margrete i princa.

Događaj u Južnoj Danskoj u znak sećanja na završetak etapa Tur de Fransa, čiji je domaćin bio prestolonaslednik i uz prisustvo Frederiksena, takođe je otkazan.

Osumnjičeni će u ponedeljak rano ujutru biti saslušan pred sudijom.