Broj smrtnih slučajeva u pucnjavi u ruskoj školi raste

Broj smrtnih slučajeva u pucnjavi u ruskoj školi raste

Šest odraslih i 11 dece ubijeno je tokom pucnjave u školi u gradu Iževsku u ruskoj Uralskoj oblasti Udmurtije. Lokalne vlasti su u ponedeljak kasno objavile revidirani broj žrtava, koji je ranije iznosio 15 žrtava. U napadu je takođe povređeno više od 20 ljudi, prvenstveno dece.

Do divljanja je došlo rano u toku dana, kada je osumnjičeni, identifikovan samo kao 34-godišnji maturant, upao u školu. Čovek je nosio potpuno crnu odeću sa nacističkim simbolima na sebi, pokazuju grafički snimci koji kruže internetom. Osumnjičeni je bio naoružan sa dva poluautomatska manje smrtonosna pištolja, nezakonito prepravljena za upotrebu obične municije, navode ruske vlasti.

Osumnjičeni se ubio nakon što se suočio sa policijom, dok je veliki broj nekorišćenih časopisa, na nekima sa natpisom „Mržnja!“ ispisani na njima, pronađeni su na licu mesta. Prema rečima ruskog ministra obrazovanja Sergeja Kravcova, osumnjičeni je registrovani mentalni pacijent sa dijagnozom šizofrenije.

Ruski istražni komitet pokrenuo je krivičnu istragu o masovnoj pucnjavi, nastojeći da utvrdi tačne motive divljanja i izvor naoružanja napadača. Republika Udmurt proglasila je četvorodnevnu žalost u znak sećanja na žrtve napada.