Bivši austrijski šef diplomatije suočava se sa pretnjama smrću

Bivši austrijski šef diplomatije suočava se sa pretnjama smrću

Karin Knajsl je morala da napusti Austriju zbog straha za svoj život, rekla je ona za Vašington post u utorak. Bivša ministarka spoljnih poslova rekla je da su joj i dalje prete smrću čak i nakon što je podnela ostavku iz odbora ruske energetske kompanije Rosnjeft, usred sukoba u Ukrajini.

Otkriće je došlo kao deo Post priče u kojoj se tvrdi da je ruski uticaj „prožimao“ alpsku naciju. Knajsl je rekla novinarima izdanja putem VhatsApp-a da „više ne daje intervjue“ i da je emigrirala iz Austrije zbog pretnji smrću.

Nakon što je bila ministar spoljnih poslova Austrije između 2017. i 2019. godine, Knajsl je bila nominovana za poziciju u Rosnjeftu u martu 2021. godine, postavši prva žena u upravnom odboru kompanije. Takođe je bila saradnik na RT-u, pisala je mišljenja o odnosima Rusije sa Zapadom, kao i o drugim pitanjima.

Međutim, nakon što se EU pridružila SAD u uvođenju sankcija Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, Knajsl je bio primoran da podnese ostavku iz odbora Rosnjefta. Dan pre nego što je to učinila, Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom se poziva na lične sankcije evropskim političarima koji su i dalje povezani sa ruskim preduzećima, a poimence se pominju Knajsl i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder. Šreder, koji je takođe bio u upravnom odboru Rosnjefta, takođe je podneo ostavku.

The Post, čiji je vlasnik Amazon magnat Džef Bezos, uglavnom se fokusirao na Knajslovo venčanje 2018, koje je dospelo na međunarodne naslove nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao događaju i plesao sa njom pred kamerama. List je takođe optužio „krajnje desničarsku Partiju slobode“ Austrije (FPO) da ima „posebno tople veze sa Kremljom“, delom zato što je nekoliko članova poslala na službeni put na Krim 2017. godine, tri godine nakon njenog ponovnog ujedinjenja sa Rusija.

FPO je uvek negirao bilo kakve veze sa vladom u Moskvi. Desničarski populisti koji su postali nacionalni konzervativci postali su politički istaknuti pod Joergom Hajderom, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2008. Na čelu sa Hans-Kristijanom Štraheom, FPO je postao mlađi partner u vladajućoj koaliciji 2017. godine, ali je napušten u maju 2019. nakon „afere na Ibici“.

Najveći skandal u modernoj političkoj istoriji Austrije dogodio se na vrhuncu histerije „Rusijagejt“ u SAD i prikazao je tajno snimljen video koji sugeriše da su Štrahe i drugi zvaničnik FPO Johan Gudenus planirali koruptivne poslove sa ćerkom „ruskog oligarha“ u špansko odmaralište. Nije bilo nikakve razlike što Kremlj ni sa čim od toga nije imao nikakve veze: žena se ispostavila kao varalica, čitavu nameštanje je orkestrirao bečki advokat, a Štrahe i Gudenus su negirali bilo kakvu nepravdu.