Još tri novinara ubijena u Gazi u izraelskoj ofanzivi, kažu rođaci

Još tri novinara ubijena u Gazi u izraelskoj ofanzivi, kažu rođaci

Šef ugledne medijske institucije u Gazi i još dva novinara ubijeni su tokom vikenda u izraelskoj ofanzivi na tu teritoriju, rekli su u nedelju njihovi rođaci, dodajući desetinama novinara koji su poginuli u šest nedeljni sukob, piše Rojters.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u Njujorku saopštio je da je broj smrtnih slučajeva tokom vikenda porastao na 48 novinara i medijskih radnika za koje je potvrđeno da su ubijeni u regionu od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i izraelske ofanzive koja je uslijedila.

CPJ, čija lista obuhvata novinare ubijene na obe strane sukoba, iako je većina njih bila u Gazi, saopštila je da traži najmanje dva izvora da bi potvrdila svaku smrt. Navodi se da se na listi ubijenih nalaze 43 Palestinca, četiri Izraelca i jedan Libanac.

„Novinari širom regiona podnose velike žrtve da bi izveštali o ovom srceparajućem sukobu. Oni u Gazi, posebno, platili su i nastavljaju da plaćaju putarinu bez presedana i suočavaju se sa eksponencijalnim pretnjama,“ Šerif Mansur, CPJ-ov Bliski istok i Severna Afrika koordinator programa, rekao je u mejlu Rojtersu.

U nedelju je ubijen Belal Džadalah, novinar i predsednik odbora Pres haus-Palestine, nevladine organizacije, a njegov zet farmaceut je teško ranjen, rekli su Rojtersu njegova sestra i drugi rođaci.

Džadalah je ranije u nedelju rekao svojoj sestri da kreće iz grada Gaze prema jugu. On je ubijen u oblasti Zeitoun grada Gaze, rekla je njegova sestra, koja je dodala da su ljudi koji su ga pronašli i odvezli u medicinski centar gde je proglašen mrtvim rekli da je ubijen od granate izraelskog tenka.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri ovaj izveštaj ili izveštaj druge dvojice novinara ubijenih ovog vikenda.

Četvorica Džadalahovih rođaka rade za Rojters u Gazi ili u inostranstvu. Jedan od novinara na listi ubijenih CPJ-a je novinar Rojtersa Issam Abdalah koji je ubijen u Libanu blizu granice sa Izraelom 13. oktobra.

Pored Džadalaha, dvoje slobodnih novinara – Hasuna Slim i Sari Mansur – ubijeni su u subotu u izraelskom napadu na izbeglički kamp Bureij, u centru pojasa Gaze, saopštili su njihovi rođaci i palestinski zdravstveni zvaničnici. Zdravstveni zvaničnici su rekli da je u incidentu poginulo 17 osoba.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtev za komentar o smrti Jadalaha ili ostalih.

U prošlosti, izraelska vojska je rekla da nastavlja svoju ofanzivu da demontira Hamas nakon napada 7. oktobra i da će kasnije razmotriti pojedinačne slučajeve. Takođe je rečeno da čini sve moguće napore da ublaži štetu civilima.

Press House-Palestine navodi na svojoj veb stranici da je njen opšti cilj da doprinese razvoju „nezavisnih palestinskih medija, koji odražavaju vrednosti demokratije i slobode izražavanja i njene principe“.