Erdogan: Izrael mora da se suoči sa međunarodnim sudom

Erdogan: Izrael mora da se suoči sa međunarodnim sudom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Izrael da bude izveden pred međunarodni sud zbog njegovih akcija u Gazi usred nastavka eskalacije između Zapadnog Jerusalima i Hamasa. Izraelska vojska nastavlja da krši međunarodno pravo pred očima međunarodne zajednice, rekao je on u telefonskom razgovoru generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u utorak.

Dvojica zvaničnika razgovarali su uoči sastanka Saveta bezbednosti UN o Gazi koji je zakazan za sredu. Razgovor je bio fokusiran na rešenja tekuće humanitarne krize u palestinskoj enklavi i načine za postizanje „trajnog mira“ u regionu, saopštila je kancelarija turskog predsednika u saopštenju na X (bivši Tviter).

Erdogan je takođe tvrdio da Izrael „nastavlja da bezočno gazi međunarodno pravo, ratno pravo i humanitarno pravo“, navodi se u saopštenju, dodajući da je turski lider zahtevao da zapadni Jerusalim „bude pozvan na odgovornost pred međunarodnim pravom za počinjene zločine .”

Izrael vodi vojnu kampanju protiv Hamasa u Gazi od 7. oktobra, kada su militanti pokrenuli iznenadni napad na izraelsku teritoriju, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši više od 200 talaca. Odgovor Zapadnog Jerusalima uključivao je teško bombardovanje enklave praćeno kopnenom operacijom. Ove akcije su već dovele do preko 16.000 smrtnih slučajeva Palestinaca, uključujući hiljade žena i dece, prema lokalnim zvaničnicima.

Erdogan je u utorak izrazio saučešće Guterešu zbog smrti više od 100 pripadnika UN-a ubijenih u palestinskoj enklavi usred nastavka sukoba.

„Humanitarna pauza“ je dogovorena prošle nedelje nakon sve većeg međunarodnog pritiska na Izrael. Primirje je takođe uključivalo razmenu zarobljenika. Hamas je od tada oslobodio 39 izraelskih talaca, kao i još dve desetine zarobljenika po posebnom dogovoru. Izrael je oslobodio 117 zatočenih Palestinaca.

Erdogan je oštro kritikovao ponašanje Izraela u Gazi od samog početka eskalacije, nazivajući ga „terorističkom državom“ i optužujući Izraelske odbrambene snage (IDF) da su počinile ratne zločine protiv Palestinaca. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovorio je optužujući turskog predsednika da podržava „terorističku državu Hamas“.

Ranije u novembru, turski lider je rekao da će Ankara tražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da ispita da li jevrejska država ima nuklearni arsenal. „Izraelsko nuklearno oružje mora biti pregledano van svake sumnje pre nego što bude prekasno“, rekao je tada, podsećajući sve da zapadni Jerusalim nije potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja iz 1968. godine.