Nacrt zakona traži „sporazum o lojalnosti“ od stranaca koji ulaze u Rusiju

Nacrt zakona traži „sporazum o lojalnosti“ od stranaca koji ulaze u Rusiju

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova priprema zakon koji bi obavezao strance koji ulaze u zemlju da potpišu „sporazum o lojalnosti“ koji bi im zabranio da diskredituju zvaničnu politiku, izvestila je državna novinska agencija TASS rano u sredu.

Sporazum bi imao za cilj zaštitu ruskih „nacionalnih interesa“, preneo je TASS, pozivajući se na dokument.

Strancu koji uđe u Rusiju bilo bi zabranjeno da se „ometa u delatnosti organa vlasti Ruske Federacije, diskredituje u bilo kom obliku spoljnu i unutrašnju državnu politiku Ruske Federacije, organe javne vlasti i njihove funkcionere“.

Rojters nije mogao nezavisno da verifikuje nacrt zakona. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahteve za komentar.

Od svoje potpune invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija je nametnula niz ograničenja za strance iz onih koje naziva „neprijateljskim zemljama“ – znači onima koje su joj uvele sankcije zbog njenog rata u Ukrajini.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima predviđa da bi strancima bilo zabranjeno da omalovažavaju ili podstiču na poricanje „značajnih moralnih“ vrednosti, poput braka kao zajednice muškarca i žene, porodice, kao i da šire propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa. odnosima.

Takođe bi bilo zabranjeno iskrivljavanje „istorijske istine“ o odbrani zemlje sovjetskog naroda i njegovom doprinosu pobedi nad fašističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, preneo je TASS.

TASS nije precizirao sa kakvim posledicama će se suočiti stranci ako prekrše sporazum.

Da bi nacrt postao zakon, dokument mora da bude predstavljen Državnoj dumi, donjem domu ruskog parlamenta, i da prođe kroz razmatranje u odborima i nekoliko čitanja pre nego što bude podnet predsedniku Vladimiru Putinu na potpisivanje.