Ziđin dobio dva miliona evra državne kovid pomoći

Ziđin dobio dva miliona evra državne kovid pomoći

Kompanija „Ziđin koper“ (Serbia Zijin Copper) iskoristila je mogućnost koju je država neselektivno dala za pomoć privredi usled pandemije koronavirusa, iako je u prethodne dve godine zabeležila rekordne rezultate u proizvodnji bakra i zlata.

Od preuzimanja RTB-a Bor, kineska kompanija „Ziđin“ zaposlila je 500 novih radnika i najavila ulaganje u ovogodišnje projekte i proizvodnju 408 miliona dolara.

Zaposleni u Ziđinu imaju prosečnu platu veću od 94.000 dinara, a oni su za državne podsticaje primili akontaciju iz dva dela.

Kako saznaje sajt istmedia.rs, ukupan iznos akontacije je isti kao i prethodnog meseca, ali je 15.450,12 dinara uplaćeno sa takozvanog „kovid računa“ koji je otvoren kao pomoć države privredi.

Zahvaljujući državnoj pomoći, „Ziđinu“, koji zapošljava oko 5.500 radnika, biće isplaćene i naredne dve akontacije, što znači da će država pomoći tu kompaniju sa više od dva miliona evra, odnosno da će dobiti pomoć koja se uplaćuje i preduzetnicima koji zbog restriktivnih mera mesecima ne rade ili rade smanjenim kapacitetom.

Kineska kompanija je samo jedna od firmi u Srbiji koja je iskoristila ono što joj je država omogućila.