Patak Dača napunio 84 godine

Patak Dača napunio 84 godine

Patak Dača je bio predvodnik nove vrste crtanih likova koji su izronili tridesetih godina prošlog veka.

Takođe, Dača je jedan od likova koga je najteže definisati i kome je svaki animator Vorner brosa (Warner Bros Entertainment) dao neki drugačiji epitet.

Prvi put se pojavio 17. aprila 1937. godine i do dan-danas predstavlja jednu od glavnih asocijacija na detinjstvo svih generacija.

Prvi crtać u kom se pojavio, režirao je Teks Ejveri i zvao se Gicin veliki lov. Nije bio ništa inovativno, već klasična lovac/lov priča, po kojoj je studio Vorner bros i poznat, ali je novopečeni lik bio pravo osveženje za svet crtaća.

Rana verzija našeg dragog Patka nije bila privlačna. Bio je kratak i zdepast, sa zdepastim nogama i kljunom. Glas mu je pozajmljivao Mel Blank i to će ostati jedina osobina koju mu animatori nikada neće promeniti.

Postavši atrakcija, šarmantni Patak je bio meta raznih kreativnih promena. Nakon što je obustavio rad, a šezdesetih ponovo otvorio svoja vrata, Vorner bros je smestio Patka Daču kao glavnog zlikovca u crtaćima sa Brzim Gonzalesom.

Ova kuća ulazila je u svoj sumrak, pa je i naš protagonista podlegao promenama. Postavši otvoreno zao, izgubio je mnoge fanove, a nemali je broj ljudi koji tvrde da su crtaći iz tog perioda čak i kontroverzni, navodi Nova.rs.

Sve u svemu, Patak Dača svakako predstavlja jedan oblik revolucije prošlog veka, postavljajući temelj svim crtaćima koji su se razvili nakon njegovog lika, a uz koje smo svi rasli.