EU država beleži najveću inflaciju od 1984

EU država beleži najveću inflaciju od 1984

Porast je izazvan višim cenama struje, zajedno sa poskupljenjem hrane i bezalkoholnih pića

Godišnja inflacija u Španiji porasla je na 10,8 odsto u julu, dostigavši najviši nivo u poslednjih 38 godina, pokazuju podaci koje je u petak objavio Španski statistički institut (INE).

Uprkos značajnom padu cena benzina, rastući troškovi električne energije i hrane doveli su do rasta stope inflacije od 0,6 odsto prošlog meseca. Najnoviji podaci potvrđuju preliminarne izglede INE-a od kraja jula.

U julu su cene energenata u zemlji naglo porasle za 41% u odnosu na prethodnu godinu, dok su neki osnovni prehrambeni proizvodi porasli za preko 20%. Španci su navodno zabeležili značajan porast cena jaja, mleka i drugih mlečnih proizvoda, kao i mesa, hleba i žitarica.

Stopa inflacije u Španiji je porasla tri uzastopna meseca, nakon pada od 1,5 odsto u aprilu. U junu je premašio dvocifrenu ocenu.

Madrid je preduzeo nekoliko koraka u borbi protiv rasta cena energije, uključujući smanjenje poreza na dodatu vrednost na račune za energiju i postizanje sporazuma sa EU koji omogućava Španiji da ograniči efekte cena gasa na cenu električne energije. Vlada je počela da finansira i smanjenje cene benzina za 20 centi po litru.

Međutim, očekuje se da će cene hrane dodatno rasti u narednim mesecima, jer bi ovoletnja teška suša u Evropi mogla značajno uticati na poljoprivredne proizvode, uključujući masline, voće i povrće.