Vlasnik Zare pristaje na povećanje plata za 20%

Vlasnik Zare pristaje na povećanje plata za 20%

Vlasnik Zare, Inditeks, postigao je dogovor o povećanju plata u svojim španskim prodavnicama za prosečno 20%, saopštila su u četvrtak uveče dva najveća španska sindikata, prenosi Rojters.

Povećanje plata dostiglo je čak 40 odsto u oblastima Španije koje su bile najmanje plaćene, navodi UGT u saopštenju.

Povećanje znači da će Inditek plaćati minimalnu zaradu od 1.500 evra mesečno prodavačima i minimalno 2.041 evro u slučaju radnika sa većim obavezama u prodavnicama, dodao je CCOO u posebnom saopštenju.

Sindikalne grupe su saopštile da se Inditeks takođe složio da nastavi da povećava plate u skladu sa inflacijom u naredne tri godine.

Inditek nije odmah odgovorio na zahtev za komentar van redovnog radnog vremena.

Kao i većina zemalja, Španija se poslednjih meseci bori sa snažnom inflacijom. Njena 12-mesečna inflacija usklađena sa Evropskom unijom iznosila je 5,8 odsto u januaru, u odnosu na 5,5 odsto u decembru i iznad 4,7 odsto očekivanja analitičara koje je anketirao Rojters.

CCOO i UGT, koji predstavljaju više od polovine radne snage u Zara prodavnicama u zemlji, su u pregovorima sa Inditekom o proširenju plata i beneficija na sve prodavce koji rade za kompaniju u Španiji nakon radnika u radnjama u Inditekovom rodnom gradu A. Koruna je u decembru dobila povećanje plate za 25%.

U novembru, Inditek se dogovorio sa UGT-om i CCOO da isplati jednokratni bonus od 1.000 evra u februaru za sve prodavce zaposlene sa punim radnim vremenom širom Španije, a sada je pristao da isplati isti bonus sledeće godine.

Inditek zapošljava 165.000 ljudi u 177 zemalja, a trećina ukupnog osoblja nalazi se u Španiji, navodi se u godišnjem izveštaju. Oko 86% radi u njenih 6.477 radnji i većina su žene.

Među ostalim brendovima koje Inditek poseduje su Massimo Dutti, Pull & Bear i Bershka.