Sako Bank: Velika Britanija postaje „zemlja u razvoju“

Sako Bank: Velika Britanija postaje „zemlja u razvoju“

Velika Britanija „sve više liči na zemlju u razvoju“, rekao je šef makro analize Sakso banke Kristofer Dembik u istraživačkoj belešci u ponedeljak, prenosi CNBC. Analitičar je ukazao na političku nestabilnost, poremećaje u trgovini, energetsku krizu i vrtoglavu inflaciju kao glavne pokazatelje koji stoje iza toga.

„Ono što Bregzit nije uradio sam, Bregzit u kombinaciji sa Kovidom i visokom inflacijom su uspeli“, napisao je Dembik. „Ekonomija Velike Britanije je slomljena.“

Prema njegovim rečima, jedina stvar koja sprečava da bude okarakterisana kao zemlja u razvoju jeste valutna kriza, u kojoj britanska funta drži firmu uprkos svim makroekonomskim preprekama.

„Opao je samo za 0,70% u odnosu na evro i 1,50% u odnosu na američki dolar tokom prošle nedelje“, rekao je on. „Naša opklada: Nakon što smo preživeli neizvesnost oko Bregzita, ne vidimo šta bi moglo gurnuti funtu u slobodan pad.

Međutim, analitičar Sako-a takođe je sugerisao da svi znaci ukazuju na još više bola za ekonomiju zemlje. On je naveo nove registracije automobila – koje se često doživljavaju kao vodeći pokazatelj zdravlja britanske ekonomije – koje su navodno pale za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu prošlog meseca na 1,528 miliona sa 1,835 miliona u julu 2021.

„Ovo je najniži nivo od kraja 1970-ih“, primetio je Denbik i dodao: „Recesija će biti duga i duboka. Neće biti lakog bekstva. Ovo je, po našem mišljenju, najviše zabrinjavajuće. Banka Engleske procenjuje da će pad potrajati sa BDP i dalje 1,75 odsto ispod današnjeg nivoa sredinom 2025.

Banka Engleske upozorila je prošle nedelje da će privreda Ujedinjenog Kraljevstva ući u najdužu recesiju od Velike finansijske krize kasnije ove godine, sa smanjenjem ekonomske proizvodnje svakog kvartala od četvrtog kvartala 2022. do četvrtog kvartala 2023. godine. Verovatno će porasti cene prirodnog gasa da podstakne inflaciju potrošačkih cena na 13,3% u oktobru, sa 9,4% u junu, predviđa banka.