Velika Britanija obuzdava sektor kriptovaluta

Velika Britanija obuzdava sektor kriptovaluta

Britanski finansijski regulator u četvrtak je pooštrio pravila o promociji i prodaji kriptovaluta kako bi zaštitio potrošače.

Uprava za finansijsko ponašanje (FCA) predstavila je paket mera za industriju, koja se dugo suočavala sa kritikama zbog nedostatka nadzora—i obećanjima o visokim prinosima na nestabilnom tržištu.

Prema novim pravilima, kompanije koje promovišu kripto proizvode ili usluge u Britaniji moraju od oktobra dati „jasno upozorenje“ da bi kupci mogli izgubiti novac u „visoko rizičnim“ investicijama.

Marketinške firme takođe moraju uvesti period hlađenja za kripto investitore koji prvi put dolaze.

A nadzorni organ će takođe zabraniti bonuse „preporuči prijatelja“ koji su dizajnirani da podstaknu kripto ulaganje.

„Naša pravila daju ljudima vreme i prava upozorenja o riziku da donesu informisan izbor“, rekao je Šeldon Mils, šef odeljenja za potrošače i konkurenciju u FCA.

Saopštenje dolazi nakon što je Britanija ranije ove godine uvela zakone kako bi kripto promocije stavile pod delokrug FCA.

Britanski zakonodavci takođe zahtevaju da se kripto investicije u Britaniji regulišu, na isti način kao i industrija kockanja u zemlji.

Reagujući na najavu FCA, direktor operacija industrijske grupe CriptoUK, Su Carpenter, rekla je da bi nova pravila mogla da spreče nove ulaske.

„Postoji rizik da će ovo rešenje nepravedno koncentrisati tržišnu moć za one firme koje su već ovlašćene i potencijalno podstaći neovlašćene firme da rade izvan UK“, rekao je Karpenter.

To bi zauzvrat moglo da stvori „konkurentski nedostatak za organizacije sa sedištem u Velikoj Britaniji, a takođe i potencijalno podrivanje zaštite potrošača“, dodala je ona u saopštenju.

Ukidanje FCA prati poteze ka strožoj regulativi u Sjedinjenim Državama.

Komisija za hartije od vrednosti tužila je u utorak kripto platformu Coinbase, optužujući da je najveća američka platforma za trgovinu digitalnom valutom zaradila milijarde dolara „nezakonito omogućavajući kupovinu i prodaju hartija od vrednosti kripto imovine“.

SEC je ove nedelje takođe otkrio optužbe protiv Coinbase peer Binance-a i njegovog osnivača Changpeng Zhaoa zbog brojnih navodnih kršenja zakona o hartijama od vrednosti.

Vest prati spektakularan neuspeh giganta razmene kriptovaluta FTKS u novembru, izazivajući zabrinutost zbog tržišta koje su neki kritičari nazvali „Divlji Zapad“.