Vauld zaustavlja povlačenje sredstava

Vauld zaustavlja povlačenje sredstava

Vauld, kripto zajmodavac kojeg podržavaju Coinbase i investitor Peter Thiel, zaustavio je povlačenje i trgovanje na svojoj platformi kako se kreditna kriza na tržištu digitalne imovine intenzivira.

Kompanija, koja je klijentima nudila godišnje prinose do 40 odsto za pozajmljivanje svojih kripto žetona, saopštila je u ponedeljak da su klijenti povukli skoro 200 miliona dolara sa njene platforme u protekle tri nedelje dok su se neuspesi visokog profila odbijali kroz industriju.

Imenovao je savetnike koji će razmotriti sve potencijalne opcije, uključujući restrukturiranje, rekao je Vauld u saopštenju u ponedeljak.

Odluka grupe sa sedištem u Singapuru da obustavi otkupe najnoviji je znak kako je snažno povlačenje cena digitalne imovine poslednjih meseci ozbiljno zahvatilo ono što je nekada bilo cvetajuće tržište za pozajmljivanje digitalnih tokena.

Kompanije su pogođene naknadnim potresima kolapsa digitalnog tokena luna u maju. Prošlog meseca, zajmodavci BlockFi i Celsius rekli su da će morati da zaustave povlačenja i da je hedž fond Three Arrovs Capital – jedan od najvećih investitora na tržištu – propao, zarobivši druge strane.

Vauld je 16. juna rekao da nije bio izložen celzijusu ili kapitalu Tri strele. „Ostajemo likvidni uprkos tržišnim uslovima. U proteklih nekoliko dana sva povlačenja su obrađena kao i obično i tako će biti i ubuduće“, navodi se u saopštenju.

Međutim, u ponedeljak je navedeno da je kolaps Tri strele bio faktor u pokretanju niza povlačenja klijenata.

„Suočavamo se sa izazovima uprkos našim najboljim naporima“, rekao je Vauld u ponedeljak. „To je zbog kombinacije okolnosti kao što su nestabilni uslovi na tržištu, finansijske poteškoće naših ključnih poslovnih partnera koje neizbežno utiču na nas i trenutna tržišna klima.

Angažovao je Kroll kao finansijskog savetnika i Ciril Amarchand Mangaldas i Rajah & Tann Singapur kao pravne savetnike dok odmerava svoje mogućnosti.

Vauld je prikupio 25 miliona dolara u krugu finansiranja pre godinu dana. Među učesnicima su bili Coinbase-ov ogranak rizičnog kapitala, kripto hedž fond Pantera Capital i Valar Ventures, kompanija rizičnog kapitala čiji je suosnivač Peter Thiel.

Neuspeh Tri strele naneo je težak bol u celoj industriji. Očekuje se da će grupa, koja je pala u likvidaciju prošle nedelje, biti suočena sa potraživanjima od „značajnog“ broja poverilaca, prema stručnjacima za nesolventnost koji su zaduženi da odmotaju njeno poslovanje.

Drugi kripto zajmodavci su bili direktnije izloženi, a Voiager Digital je tvrdio da Three Arrovs nije uspeo da isplati 650 miliona dolara zajmova. BlockFi je takođe saopštio da je pretrpeo gubitke od 80 miliona dolara vezanih za Three Arrovs.

Kasno u petak, Voiager je takođe zaustavio povlačenje, dok je rival BlockFi rekao istog dana da je postigao dogovor prema kojem će mu trgovačka platforma FTKS obezbediti novo finansiranje u zamenu za opciju kupovine kripto zajmodavca.