UK: Stopa inflacije 9,1 odsto, maksimum u poslednjih 40 godina

UK: Stopa inflacije 9,1 odsto, maksimum u poslednjih 40 godina

Stopa inflacije je podignuta na novi 40-godišnji maksimum, saopštila je u sredu nacionalna statistička agencija, posebno zbog rasta cena hrane. U Britaniji se kriza troškova života intenzivirala jer rast plata nije pratio rast cena. Poremećaji lanca snabdevanja u vezi sa pandemijom i rat u Ukrajini doveli su do porasta cena osnovnih potrepština kao što su hrana i gorivo, smanjujući kućne budžete. Cene hleba, žitarica i mesa u maju su bile 10 odsto više nego godinu dana ranije, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Britanci se i dalje suočavaju sa još mnogo meseci brzog rasta cena. Ne predviđa se da će inflacija dostići vrhunac sve dok ne dostigne 11 odsto u oktobru, kada se ponovo poništi gornja granica cena za struju i gas u domaćinstvima. Ovog meseca Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj je prognozirala da će britanska inflacija u proseku ove godine iznositi 8,8 odsto, u poređenju sa oko 7 odsto u Sjedinjenim Državama i evrozoni.

U nastojanju da ublaži inflaciju, Banka Engleske podigla je kamatne stope na 1,25 odsto, najviše od 2009. Prošle nedelje, centralna banka je saopštila da će „nasilno delovati” protiv upornih inflatornih pritisaka. Kreatori politike su izrazili zabrinutost da se natprosečna povećanja cena šire na više dobara i usluga, i dokaz da se inflacija više ne uvozi u zemlju samo kroz cene energije i roba.

Umesto toga, čini se da inflaciju sve više podstiču kompanije koje povećavaju cene da bi pokrile sopstvene troškove i plate, i isplaćuju bonuse kako bi privukle radnike na zategnutom tržištu rada. Cene roba koje prodaju britanski proizvođači, poznate kao inflacija cena proizvođača, porasle su 15,7 odsto u maju u odnosu na godinu dana ranije, što je najveći rast od 1977. godine, velikim delom zbog povećanja cena prehrambenih proizvoda, saopštio je u sredu statistički zavod.

Smanjenje prihoda primoralo je vladu da ponudi pomoć domaćinstvima uz direktna plaćanja i smanjene račune za energiju. Ali sa prosečnom platom, jednom prilagođenom inflaciji, koja pada najviše u poslednjih više od jedne decenije, vlada se suočava sa izgledom leta štrajkova jer radnici u različitim industrijama, uključujući nastavnike i radnike Nacionalne zdravstvene službe, prete da odu posao. Sledeće nedelje, advokati za krivična dela štrajkovaće zbog smanjenja pravne pomoći.