U Sankt Peterburgu potpisani ugovori vredni skoro 100 milijardi dolara

U Sankt Peterburgu potpisani ugovori vredni skoro 100 milijardi dolara

Ovonedeljni 25. Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum (SPIEF) rezultirao je sporazumima u vrednosti od 5,6 biliona rubalja (97 milijardi dolara), što je 30 odsto više nego prošle godine (3,8 biliona rubalja).

Tokom četvorodnevnog događaja potpisano je preko 690 ugovora. Uprkos napetoj političkoj situaciji u vezi sa vojnom operacijom Rusije u Ukrajini, ove godine na forumu su učestvovali zvaničnici i privrednici iz više od 130 zemalja, uključujući predstavnike svih „neprijateljskih država“ koje su uvele sankcije Rusiji.

Poslovni program foruma obuhvatao je 214 događaja i bio je fokusiran na ruska i globalna ekonomska i socijalna pitanja i tehnologiju. Predsednici Egipta, Kine i Kazahstana učestvovali su na plenarnoj sednici foruma zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Prema rečima Antona Kobjakova, Putinovog savetnika i šefa Organizacionog komiteta SPIEF-a, forum je pokazao „ekonomski suverenitet“ Rusije i istakao važnost platforme na međunarodnom nivou.

„Čini nam se da je najvažnija stvar koju je SPIEF pokazao samodovoljnost i ekonomski suverenitet Rusije“ i da zemlja nije podložna „spoljnim pritiscima i ucenama“, rekao je Kobjakov.

„SPIEF je potvrdio status globalno tražene platforme za diskusiju o pitanjima svetskog poretka. Ovo je važno, pošto je svet već postao multipolaran. ”

Među glavnim ugovorima potpisanim na forumu ove godine bio je tehnički sporazum o isporuci gasa između glavnog ruskog izvoznika gasa, Gasproma, i Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC).

Gasprom i KazakGaz dogovorili su se da povećaju preradu kazahstanskog gasa u Rusiji. NOVATEK je najavio planove za izgradnju mini-fabrika za proizvodnju tečnog prirodnog gasa (LNG) u svojoj fabrici u gradu Toljatiju na zapadu Rusije. Rosatom je potpisao ugovor sa Jakutijom o izgradnji pilot mini-nuklearne elektrane, koja će biti puštena u rad 2030. godine.

Rusija i Donjecka Narodna Republika zaključile su sporazume o trgovinskoj, ekonomskoj, naučno-tehničkoj i kulturnoj saradnji. Takođe, Rusija i Egipat potpisali su dvogodišnji sporazum o saradnji koji se fokusira na borbu protiv terorizma, ekstremizma i „zloupotrebe virtuelne valute“, kao i na bezbednost transporta, prava privrednika i zaštitu životne sredine.