Turska lira pada uprkos imenovanju uglednog ministra finansija

Turska lira pada uprkos imenovanju uglednog ministra finansija

Turska lira je oslabila skoro 1% u ponedeljak u slabom trgovanju tokom azijskog dana da bi oslabila preko 21 za dolar, u početnoj nestabilnoj reakciji na imenovanje veoma cenjenog Mehmeta Šimšeka za ministra finansija, prenosi Rojters.

Lira je dostigla 21,1 za dolar, nedaleko od rekordnog minimuma od 21,8 ostvarenog prošle nedelje.

Šimšek, 56, stekao je poverenje tržišta tokom mandata ministra finansija i potpredsednika vlade između 2009. i 2018. On je u nedelju rekao da zemlja nema drugog izbora osim da se vrati na „racionalno tlo“.

Njegovo imenovanje se smatra signalom da se novoizabrana vlada predsednika Tajipa Erodogana udaljava od neortodoksnog smanjenja kamatnih stopa suočena sa visokom inflacijom koja je dovela do dugog pada lire.

„Nada se da bi on (Simsek) mogao da podstakne preko potrebnu ekonomsku ortodoksnost i da se efikasnije angažuje na tržištu“, rekao je Mohamed Elmi, viši portfolio menadžer za tržišta u razvoju za fiksni prihod u Federated Hermesu.

Godišnja inflacija potrošačkih cena u Turskoj dostigla je vrhunac u poslednjih 24 godine iznad 85 odsto prošle godine, i iznosila je 44 odsto u aprilu, što je znak da je potrebno dalje monetarno pooštravanje, kaže Elmi.

„Jednostavan povratak na kredibilnu ekonomsku politiku mogao bi da dovede do značajne promene u investicionoj privlačnosti Turske“, rekao je on.

„Dugoročna perspektiva za Tursku je i dalje veoma pozitivna… mlada populacija, srednja klasa koja raste i zemlja koja zauzima ključnu stratešku lokaciju, ima niz faktora koji joj idu u prilog.“