Turska lira dostigla rekordno nisku vrednost

Turska lira dostigla rekordno nisku vrednost

Turska lira je u četvrtak oslabila na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar, nakon što je vođstvo aktuelnog predsednika Tajipa Erdogana na predsedničkim izborima iznenadilo tržišta, dok su državne državne obveznice u dolaru stabilne nakon trodnevnog pada posle izbora, izveštava Rojters.

Troškovi osiguranja duga zemlje od neizvršenja obaveza blago su pali, ali su tržišta akcija i bankarske akcije pretrpeli nove gubitke u popodnevnom trgovanju.

Erdoganov učinak jači od očekivanog na nedeljnim izborima uznemirio je tržišta koja su se kladila na kraj njegove više od dve decenije vladavine i neortodoksne ekonomske politike koje su je karakterisale.

Erdogan će se suočiti sa protivkandidatom Kemalom Kiličdarogluom u drugom krugu glasanja 28. maja.

Lira je oslabila na rekordno nisku vrednost od 19,8050 za dolar do 1904 GMT, što je dovelo do gubitka od izbora na više od 1%. Valuta je izgubila 44% u 2021. i 30% u 2022. zbog niza smanjenja kamatnih stopa uprkos visokoj inflaciji koja je bila deo Erdoganove neortodoksne ekonomske strategije.

Obveznica iz 2045. porasla je blizu jednog centa da bi se trgovala za nešto više od 70 centi za dolar do 13:00 GMT, pokazali su podaci Tradeveb-a.

Tri uzastopna dana gubitaka dovela su do mnogih izdavanja sa dužim datumom za više od 10 centi ispod zatvaranja u petak, a neka se trguju ispod granice od 70 centi koju analitičari uglavnom smatraju pragom za ugroženu teritoriju.

Kreditne promene, koje mere trošak osiguranja duga zemlje od neizvršenja obaveza, smanjene su za 8 baznih poena (bps) do sredine popodneva, na 684 baznih poena, pokazali su podaci S&P Global Market Intelligence. Ranije tog dana dostigli su 696, u poređenju sa oko 480 baznih poena pre izbora.

Glavni turski indeks bankarskih akcija izgubio je u četvrtak dodatnih 3,64% i pao je za 20,7% u odnosu na predizborno zatvaranje, dok je njegov ukupni indeks akcija zatvorio 3,43% niže tokom dana.

Odvojeno, podaci centralne banke pokazuju da su strani investitori smanjili svoju izloženost lokalnim akcijama i obveznicama uoči izbora: njihove obveznice su pale za 31,3 miliona dolara u sedmici do 12. maja, a njihove akcije u akcijama su smanjene za 135,1 milion dolara.

Podaci centralne banke takođe su pokazali da su neto međunarodne rezerve pale na najniži nivo u više od 21 godine od 2,33 milijarde dolara u sedmici do 12. maja, pošto je potražnja za stranom valutom porasla uoči izbora.

Turske banke su ograničile pristup nekim pojedinačnim zajmovima i odložile odluke o produženju korporativnih kredita nakon novih propisa uvedenih od nedeljnih neubedljivih predsedničkih izbora i uoči drugog kruga, rekli su bankari.