Telegraf: Britansko snabdevanje hranom u opasnosti

Telegraf: Britansko snabdevanje hranom u opasnosti

Rastući računi za energiju doveli su do trajnog zatvaranja jedne od najvećih fabrika đubriva u Velikoj Britaniji, što je izazvalo zabrinutost zbog snabdevanja hranom u zemlji, izvestio je Telegraf u četvrtak.

Fabrika Ince blizu Čestera korišćena je za proizvodnju zaliha azotnog đubriva i ugljen-dioksida. Gas je potreban za omamljivanje životinja za klanje i za pakovanje mesa, između ostalog.

Prema rečima zamenika predsednika Nacionalne unije farmera (NFU) Toma Bredšoa, zatvaranje fabrike „je dodatni udarac za poljoprivrednike koji već pate od neverovatno visoke inflacije za troškove đubriva“.

„Ovo dolazi u trenutku kada se troškovi i snabdevanje suočavaju sa rizikom bez presedana“, rekao je on, preneli su mediji.

NFU je upozorio da bi cene đubriva bez presedana mogle da odvrate poljoprivrednike od uzgoja pšenice potrebne za pravljenje hleba. Cene useva su se više nego utrostručile sa 200 funti po toni pre pandemije Covid-19, na oko 625 funti po toni ove godine.

Džo Gilbertson, šef odeljenja za đubriva u Konfederaciji poljoprivredne industrije, takođe je upozorio da bi zatvaranje fabrike moglo da izazove veći pritisak na cene hrane.
PROČITAJTE JOŠ: Cene benzina u Velikoj Britaniji rastu

„Ovo će uticati na sve vrste stvari. Ako nemamo pristup azotnim đubrivima, to utiče na sve, od cene mleka i mesnih proizvoda na policama do cene hleba, jer je za mlevenje pšenice potreban visok nivo proteina koji dobijate iz azota“, rekla je ona agenciji, dodajući: „Onda morate da uvozite žito, a toga nedostaje zbog krize u Ukrajini.

Inflacija u troškovima hrane u Velikoj Britaniji porasla je na 4,3% u maju, sa 3,5% u aprilu, najviše od aprila 2012. Cene u prodavnicama su takođe skočile najbržom stopom u više od jedne decenije.

Cena hrane je velika briga za ogromnu većinu Britanaca; broj ljudi koji preskaču obroke ili koriste banke hrane skočio je u protekloj godini, prema Agenciji za standarde hrane.