Svetska banka: 30 milijardi dolara za odgovor na globalnu krizu

Svetska banka: 30 milijardi dolara za odgovor na globalnu krizu

Svetska banka je objavila planove za izdvajanje više od 30 milijardi dolara za projekte kako bi odgovorila na izazove koji su se pojavili u oblasti globalne bezbednosti hrane pošto je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

To se navodi u zvaničnom saopštenju banke u koje je preneo Ukrinform.

„Svetska banka je danas objavila akcije koje planira da preduzme kao deo sveobuhvatnog, globalnog odgovora na tekuću krizu bezbednosti hrane, sa do 30 milijardi dolara u postojećim i novim projektima u oblastima kao što su poljoprivreda, ishrana, socijalna zaštita, voda i navodnjavanje. “, navodi se u saopštenju.

Ovo finansiranje će uključivati napore da se podstakne proizvodnja hrane i đubriva, unaprede sistemi ishrane, olakša veća trgovina i podrži ugrožena domaćinstva i proizvođači.

Svetska banka radi sa zemljama na pripremi novih projekata u vrednosti od 12 milijardi dolara za narednih 15 meseci za odgovor na krizu bezbednosti hrane.

Kako je ranije izvestio Ukrinform, glavne međunarodne finansijske institucije udružile su svoje napore u mnogim regionima širom sveta da ublaže posledice krize hrane koja se pogoršala poslednjih meseci zbog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine.