S&P i Fitch snižavaju rejting Ukrajine u stranoj valuti

S&P i Fitch snižavaju rejting Ukrajine u stranoj valuti

Globalne rejting agencije S&P i Fitch u petak su snizile rejting Ukrajine u stranoj valuti jer smatraju da je restrukturiranje duga te zemlje teško, prenosi Rojters.

S&P je smanjio rejting Ukrajine u stranoj valuti na „SD“ sa „CC/C“.

„S obzirom na najavljene uslove i odredbe restrukturiranja, iu skladu sa našim kriterijumima, smatramo da je transakcija problematična i jednaka neizvršenju obaveza“, rekao je S&P.

S&P je takođe saopštio da bi makroekonomski i fiskalni stres izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu mogao da oslabi sposobnost ukrajinske vlade da servisira dug u domaćoj valuti i snizio je rejting Ukrajine u domaćoj valuti na „CCC+/C“ sa „B-/B“.

Fič je, sa svoje strane, snizio dugoročni dug Ukrajine sa „C“ na „RD“, zbog ograničenog neizvršenja obaveza.

Kako je preneo Ukrinform, ranije su Grupa poverilaca Ukrajine iz zemalja G7 i članovi Pariskog kluba poverilaca najavili spremnost da suspenduju ukrajinske obaveze servisiranja duga do kraja 2023. godine, uz mogućnost produženja ove suspenzije na godinu dana (do 2024).

Ukrenergo i Ukravtodor su 10. avgusta dobili saglasnost vlasnika evroobveznica, koje su prošle godine stavili pod državne garancije, da obustave plaćanje kamata i odlože rok dospeća obveznica za dve godine.