SAD mogu dodatno da prošire sankcije Rusiji, kaže zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost

SAD mogu dodatno da prošire sankcije Rusiji, kaže zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost

U intervjuu za 60 minuta CBS-a, zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Dalip Sing govorio je o tome kako Amerika ima mogućnost da proširi svoje sankcije protiv Rusije, uključujući dostizanje „komandnih visina ruske ekonomije“.

„Možemo da proširimo naše sankcije. Preduzmite mere, preduzmite sankcije koje smo već primenili, primenite ih na više ciljeva. Primenite ih na više sektora“, rekao je on.
„Više banaka, više sektora koje nismo dotakli.”

Upitan šta bi to moglo da podrazumeva, Sing je rekao: „Pa, komandne visine ruske ekonomije. Uglavnom se radi o nafti i gasu, ali ima i drugih sektora. Ne želim da ih preciziram, ali mislim da bi (ruski predsednik Vladimir) Putin znao šta su to.

Sing je opisao uticaj sankcija SAD i saveznika na rusku ekonomiju, rekavši da su one podstakle Putina da preduzme „neke očajničke mere“.

„On samoizoluje svoju ekonomiju. Rusija je sada na brzom putu ka sovjetskom životnom standardu u stilu 1980-ih. Gleda u ekonomski ponor i to je rezultat Putinovih izbora i vidim po njegovoj reakciji, to je kuda ide“, rekao je Sing.
„Ovo je Putinov rat. Ovo su Putinove sankcije i to je Putinova muka koju on stavlja na ruski narod.