Rusija može zadržati strane avione i platiti ih u rubljama

Rusija može zadržati strane avione i platiti ih u rubljama

Ministarstvo saobraćaja predlaže da se iznajmljeni avioni ne vraćaju ako ugovori budu poništeni zbog sankcija.

Rusko ministarstvo saobraćaja predložilo je zadržavanje aviona iznajmljenih od stranih kompanija i njihovo plaćanje u nacionalnoj valuti, navodi se u rezoluciji objavljenoj na portalu nacrta propisa u četvrtak.

Dokument uspostavlja novu proceduru za izvršenje ugovora o zakupu stranih aviona i avionskih motora usred sankcija protiv Rusije u vezi sa Ukrajinom.

Prema nacrtu, ukoliko se ugovor između ruske avio-kompanije i stranog zakupodavca aviona raskine na zahtev potonjeg, uključujući i pre roka, vladina komisija za supstituciju uvoza treba da odluči da li treba da se avion vrati. U nedostatku takve odluke, avio-kompanije mogu nastaviti da koriste avion do isteka početnog roka ugovora o lizingu.

Pored toga, ako je ugovor izvršen 2022. godine, obračuni između vlasnika aviona i avio-kompanije će se vršiti u ruskoj nacionalnoj valuti, rublji.

U obrazloženju dokumenta navodi se da su nacrt rezolucije već odobrili Ministarstvo finansija Rusije, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo pravde. Predložena uredba bi se primenjivala na ugovore zaključene pre 24. februara 2022. godine.

Predlog dolazi nakon što je EU prošlog meseca uvela zabranu prodaje i iznajmljivanja aviona ruskim avioprevoznicima, kao deo paketa ograničenja postavljenih na zemlju u toku vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Brisel je dao lizing kompanijama rok do 28. marta da raskinu postojeće ugovore o zakupu u Rusiji. Tada su se pojavili izveštaji da ruske vlasti razgovaraju o nacionalizaciji aviona Erbas i Boeing, koji čine većinu flote civilnih aviona u zemlji.