NBS: Referentna kamatna stopa ostaje ista

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje ista

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto imajući u vidu da se efekti prethodno donetih mera monetarne i fiskalne politike mogu očekivati i u narednom periodu, kao i da je najavljen treći paket mera pomoći privredi i građanima, navodi se na sajtu NBS.

Izvršni odbor je istakao da su rezultati domaće privrede od početka godine povoljni i u uslovima globalno pogoršane epidemiološke situacije i pooštrenih zdravstvenih mera, na šta ukazuju raspoloživi mesečni pokazatelji aktivnosti, spoljne trgovine i s tržišta rada.

Posebno se ističe rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji, kojem su doprineli aktiviranje novih proizvodnih kapaciteta zahvaljujući investicijama iz prethodnog perioda, preduzete mere monetarne i fiskalne politike, kao i postepen oporavak eksterne tražnje.

Pored poljoprivrede, prerađivačka industrija vodi dalji rast našeg izvoza, koji je ostao geografski i proizvodno rasprostranjen kao rezultat snažnog priliva stranih direktnih investicija u Srbiju u prethodnim godinama, pretežno u razmenljive sektore.

Promet u trgovini na malo od maja prošle godine beleži pozitivne trendove, a sa uspešnim nastavkom sprovođenja procesa vakcinacije, oporavak se očekuje i u ostalim uslužnim sektorima, koji su još uvek u velikoj meri pogođeni aktuelnom pandemijom. To bi već u narednim mesecima trebalo da rezultira dostizanjem pretkriznog nivoa bruto domaćeg proizvoda, a zatim nastavkom njegovog ubrzanog rasta, čemu će doprineti i novi najavljen paket mera ekonomske pomoći.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu biti niska i stabilna, u okviru donje polovine ciljanog raspona.

Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostala obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja potvrđuju kredibilitet monetarne politike.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. maja 2021.