Rat smanjio ekonomiju Ukrajine najmanje za trećinu

Rat smanjio ekonomiju Ukrajine najmanje za trećinu

Narodna banka Ukrajine procjenjuje ekonomsku kontrakciju uzrokovanu ratom za najmanje trećinu u poređenju sa predratnim nivoima, izjavila je prva zamenica predsednika NBU Katerina Rožkova, koja je govorila na prolećnom poslovnom forumu u Lavovu, prenosi dopisnik Ukrinforma.

Prema našim procenama, privreda bi mogla da padne najmanje za trećinu“, rekla je Rožkova.

Prema rečima visokog zvaničnika, to će zavisiti od toga koliko će rat trajati i koji će deo teritorije Ukrajine pokriti.

Tako su u martu neprijateljstva zahvatila 10 regiona koji proizvode 55% ukupnog BDP Ukrajine. Već u aprilu neprijateljstva su zahvatila područja koja su činila oko 20% BDP-a. Istovremeno, uništeni su lanci snabdevanja širom Ukrajine.

„Prema našim procenama, fizički gubitak poslovne imovine – prostorija, kapaciteta itd. – procenjuje se na oko 100 milijardi dolara. Ovo je za danas, ali rat i dalje traje“, rekla je Rožkova.

Eksperti Advanter Grupe procenili su ukupne direktne gubitke malih i srednjih preduzeća (MSP) u Ukrajini posle sveobuhvatne ruske invazije na 64-85 milijardi dolara.

Prema NBU, od kraja aprila, broj preduzeća koja su potpuno prestala sa radom pala je na 17% sa 32% koliko je zabeleženo na početku rata punog razmera.