Letonija kupuje ruski gas uprkos tome što tvrdi suprotno

Letonija kupuje ruski gas uprkos tome što tvrdi suprotno

Letonija je nastavila da kupuje ruski prirodni gas čak i nakon što je odbila da se pridržava zahteva Moskve za plaćanje u rubljama, rekao je direktor letonske gasne kompanije Latvijas Gaze za novinski list Delfi.

„Latvijas Gaze sada kupuje gas, ali mi ne kupujemo gas od Gasproma jer ne možemo da platimo Gaspromu. Imamo drugog dobavljača“, rekao je Aigars Kalvitis, predsednik gasne kompanije. Zvaničnik, međutim, nije otkrio ime posrednika koji snabdeva kompaniju ruskim prirodnim gasom.

Letonija je u aprilu, zajedno sa susednim baltičkim državama Estonijom i Litvanijom, odbacila zahtev Rusije za plaćanje prirodnog gasa u rubljama i obustavila uvoz gasa iz Gasproma kao deo napora da smanji energetsku zavisnost od Moskve usred sankcija Zapada. Sredinom juna letonski premijer Krisjanis Karins obećao je da neće obnavljati uvoz ruskog gasa, a ranije ovog meseca je letonski parlament odobrio amandmane na zakon o energetici kojima će se zabraniti uvoz ruskog prirodnog gasa od 1. januara 2023. godine.

Prošle godine Rusija je bila glavni snabdevač Letonije gasom, čineći 90% ukupnog uvoza tog goriva u zemlju.