Zeleni nude rešenje za britansku energetsku krizu

Zeleni nude rešenje za britansku energetsku krizu

Britanska Zelena stranka predložila je trajnu nacionalizaciju pet velikih energetskih kompanija u zemlji kako bi ublažila trenutnu krizu troškova života, objavio je Gardijan u sredu, pozivajući se na lidere stranke.

„Dovođenjem velikih pet energetskih maloprodajnih kompanija u javno vlasništvo, postavljanjem cene energije po pristupačnoj stopi i apsorbovanjem globalnog rasta cena, vlada bi mogla da se pobrine da svako može sebi priuštiti da prebrodi ovu krizu troškova života,“ – rekla je predsedavajuća Karla Denjer, a prenela je novinska agencija.

Prema izveštaju, stranka je svoj predlog zasnovala na prošlomesečnoj preporuci Kongresa britanskih sindikata (TUC), koji je pozvao na stavljanje Britiš gasa, E.ON-a, EDF-a, Scottish Pover-a i OVO-a pod državnu kontrolu. Prema TUC-u, taj potez bi koštao oko 2,9 milijardi funti (3,5 milijardi dolara), što nije mnogo više od 2,7 milijardi funti (3,3 milijarde dolara) koje je vlada potrošila na spasavanje druge energetske kompanije, Bulb, prošle godine.

Pored toga, Zeleni su izneli inicijativu da se gornja granica cene energije – maksimalni iznos koji domaćinstva plaćaju za energiju – vrati na nivo prošle jeseni. Istovremeno, stranka je pozvala London da poveća poreze na prekomerne profite britanskih naftnih i gasnih korporacija.

„Samo vlada može da interveniše kako treba kako bi izbegla katastrofu ove zime“, rekao je Denjer.

London je već ranije ove godine podigao gornju granicu za električnu energiju, što je dovelo do povećanja prosečnog godišnjeg računa za britansko domaćinstvo za 54 odsto na rekordnih 1.970 funti (2.400 dolara). Očekuje se da će britanski regulator krajem avgusta objaviti novo povećanje gornje granice, što bi moglo dovesti do porasta godišnjih računa za struju na preko 3.000 funti (3.600 dolara) u oktobru i još većih računa sledeće godine, prema nedavnim predviđanjima.