Vlada Argentine će u narednim mesecima poslati zakon o LNG Kongresu

Vlada Argentine će u narednim mesecima poslati zakon o LNG Kongresu

Argentinski ministar ekonomije Serhio Masa rekao je u četvrtak da vlada priprema predlog zakona o tečnom prirodnom gasu (LNG) koji će poslati Kongresu u narednim mesecima, usred napora da se stvori veliki izvozni sektor gasa u zemlji, prenosi Rojters.

Predlog zakona ima za cilj da podstakne investicije vredne više milijardi dolara koje su potrebne za eksploataciju ogromnih argentinskih rezervi LNG, pošto rat u Ukrajini povećava globalnu potražnju.

Kompanije poput državnog IPF-a pokazale su interesovanje za izgradnju postrojenja za prečišćavanje gasa iz ogromnog argentinskog basena Vaca Muerta iz škriljaca, druge najveće svetske rezerve nekonvencionalnog gasa i četvrte rezerve nafte iz škriljaca.

Masa je rekao poslovnim liderima da se nada da će Kongres raspravljati o zakonu o LNG-u na narednim proširenim ili vanrednim sednicama, kao i da će vlada takođe objaviti niz uredbi koje će pratiti zakon.

Usred produžene finansijske krize i niza tržišnih propisa koje je nametnula vlada levog centra, kompanije su tražile od vlade da obezbedi sigurnost da će obaveze izvoza LNG biti ispoštovane kada se izgrade skupa postrojenja za LNG.

Oni su takođe tražili poreske i razmjene.

Za nekoliko godina, razvoj Vaca Muerte, oblasti veličine Belgije koja se nalazi u patagonskoj provinciji Neukuen, mogao bi pomoći zemlji da preokrene energetski deficit od 5 milijardi dolara i postane neto izvoznik energije, pokazuju privatne procene.

Prošlog septembra, predsednik Alberto Fernandez rekao je tokom posete Hjustonu da će zakon ponuditi „izvesnost investicijama namenjenim proizvodnji energije i suštinski izgradnji postrojenja za utečnjavanje gasa“.

Masa je u četvrtak takođe rekao da će argentinska privreda, potresena visokom inflacijom, verovatno sledeće godine rasti „mnogo više“ od 2 odsto predviđenih u zvaničnom budžetu za 2023. godinu, zahvaljujući energetskom i građevinskom sektoru.