Zajednička berza struje Mađarske, Srbije i Slovenije počinje s radom 2024.

Zajednička berza struje Mađarske, Srbije i Slovenije počinje s radom 2024.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine, Peter Sijarto, izjavio je nakon potpisivanja sporazuma u Budimpešti da bi zajednička berza struje Mađarske, Srbije i Slovenije mogla početi s radom u drugoj polovini 2024. godine, što će povećati bezbednost snabdevanja svih zemalja učesnica.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom za energetiku Srbije, Veljkom Kovačevićem, i slovenačkim ministrom energetike, Bojanom Kumerom, Sijarto je istakao da je potpisivanje projekta „Bluskaj“ odlična vest. Projekat će omogućiti brzu i bezbrižnu trgovinu električnom energijom između pomenutih zemalja, eliminisati barijere i stvoriti veće tržište koje će povoljno uticati na cene.

Ovaj sporazum predstavlja korak ka ostvarenju energetske integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, istakao je Sijarto. Napomenuo je i da se sporazum odnosi na saradnju između država članica Evropske unije i zemalja kandidata za članstvo.

Prema procenama, potražnja za električnom energijom u centralnoj Evropi mogla bi porasti za 50 odsto do 2030. godine, dodao je Sijarto.