Stelantis kaže da Velika Britanija mora da promeni dogovor o Bregzitu

Stelantis kaže da Velika Britanija mora da promeni dogovor o Bregzitu

Stellantis, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, rekao je da Velika Britanija mora ponovo da pregovara o delovima svog sporazuma o Bregzitu ili rizikuje da izgubi delove svoje automobilske industrije, preneo je u utorak Bi-Bi-Si.

Stellantis, čiji brendovi uključuju Vauxhall, Peugeot, Citroen i Fiat, obavezao se da će proizvoditi električna vozila u Velikoj Britaniji, ali je rekao da više nije u stanju da ispuni pravila trgovine Bregzitom o tome odakle se delovi nabavljaju, navodi se u izveštaju.

Proizvođač automobila je pozvao vladu da postigne sporazum sa Evropskom unijom o zadržavanju sadašnjih pravila do 2027. godine, inače bi „trgovina između Ujedinjenog Kraljevstva i EU bila podložna carinama od 10 odsto“, rekao je Stelantis, a prenosi Bi-Bi-Si.

Stellantis je rekao da su njegove investicije u Ujedinjenom Kraljevstvu zasnovane na ispunjavanju strogih uslova sporazuma o slobodnoj trgovini nakon Bregzita, pozivajući se na podnošenje istrage Commons-a o proizvodnji električnih automobila, navodi se u izvještaju bez pominjanja kada su izjave date.

Stelantis nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Prema trgovinskom sporazumu, od 2024. godine, 45 odsto vrednosti električnih vozila trebalo bi da potiče iz EU ili Velike Britanije da bi se kvalifikovali za trgovinu bez carina, navodi BBC.

Stelantisov podnesak kaže da će nekonkurentni troškovi električnih vozila značiti „proizvođači neće nastaviti da ulažu“ i da će „premestiti proizvodne operacije van Velike Britanije“, navodi se u izveštaju.

Izvršni direktor Stellantisa Karlos Tavares rekao je ranije ove godine da bi britanska automobilska industrija bila „u nevolji“ bez baterija proizvedenih u Velikoj Britaniji, preneo je Rojters.