Srbija i Bugarska započele izgradnju novog gasovoda

Srbija i Bugarska započele izgradnju novog gasovoda

Građevinski radovi počeli su u sredu na 171 kilometar dugom interkonektorskom gasovodu Bugarska-Srbija, koji je dizajniran da diverzifikuje snabdevanje dve zemlje.

Svečano otvaranje obeležili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev. Dve zemlje su već povezale svoje gasne mreže krajem 2020. kako bi omogućile ruskoj energiji uvezenoj preko gasovoda Turski tok da stigne u Srbiju preko proširene mreže.

Novi gasovod će ići od bugarske prestonice Sofije preko Dimitrovgrada u Srbiji do Niša. Navodno će imati kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara godišnje, što će obezbediti dodatnih 80% povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije za gasom.

Interkonektor će omogućiti Beogradu da uvozi energiju iz Južnog gasnog koridora i dalje njome snabdeva južnu Evropu.

Prema Vučićevim rečima, Srbija će zahvaljujući novom interkonektoru postati tranzitna država za druge zemlje Zapadnog Balkana.

„Znate da smo pre godinu i po izgradili naš centralni gasovod dug 402 kilometra (249 milja), ali su nam potrebne dodatne količine, tako da je interkonektor sa Bugarskom važan za dobijanje gasa iz drugih izvora“, rekao je on. reporteri. „Za razliku od značajnog dela Evrope, Srbija nije usmerena na deindustrijalizaciju, već na reindustrijalizaciju i biće nam potrebno više gasa“, dodao je on.

Vučić je napomenuo da će novi gasovod povezati Srbiju sa Bugarskom, Grčkom i drugim zemljama EU i omogućiti uvoz prirodnog gasa iz Azerbejdžana.

Rusija je trenutno jedini snabdevač prirodnog gasa u Srbiji. Beograd već obezbeđuje 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, što pokriva 62 odsto potreba zemlje. Trenutni ugovor zemlje sa ruskim Gaspromom ističe 31. maja, a zvaničnici očekuju da će potpisati novi desetogodišnji ugovor.

Takođe planiraju da u septembru počnu da dobijaju tečni prirodni gas iz Grčke i prirodni gas iz Azerbejdžana kako bi povećali energetsku bezbednost.