EU do 2035. da prodaje samo kamioni sa nultom emisijom štetnih gasova

EU do 2035. da prodaje samo kamioni sa nultom emisijom štetnih gasova

Više od 40 proizvođača, otpremnika i industrijskih grupa, uključujući Siemens, Maersk i Unilever, pozvalo je u četvrtak EU da naloži da svi teretni kamioni budu nulti -modeli emisije do 2035.

U pismu objavljenom u četvrtak, grupa je rekla da njeni potpisnici „pozivaju Evropsku komisiju da sve nove teretne kamione postavi na put ka nulti emisiji od 2035. godine“, uz petogodišnje izuzeće za profesionalna vozila kao što su građevinska, rudarska i kamioni za drva koja biće potrebno više vremena za razvoj i proizvodnju u velikim razmerama, preneo je Rojters.

Strategija nulte emisije „utvrdiće koliko brzo će EU preći sa kamiona na fosilne pogone koji zagađuju zagađenje na čiste alternative nulte emisije i da li će EU voditi ili biti zaostala u ovoj neizbežnoj industrijskoj tranziciji“.

Komisija trenutno radi na predlozima za ciljeve smanjenja CO2 za teretne kamione i infrastrukturu za punjenje teških vozila na električni pogon ili gorivo na vodonik.

Evropska unija je već predložila efektivnu zabranu putničkih automobila na fosilna goriva do 2035. godine.

Iako postoji veliki broj modela električnih putničkih automobila na tržištu ili koji dolaze u narednih nekoliko godina, trenutno je dostupno veoma malo modela za teške uslove rada sa nultom emisijom.

Potpisnici pisma pozvali su Evropsku komisiju da podigne cilj smanjenja emisija CO2 za teretne kamione do 2030. na 65% ispod nivoa emisija u 2019. godini, u poređenju sa prethodnim ciljem smanjenja emisija od 30% za 2030. godinu. Takođe su pozvali EU da postavi novi srednji cilj smanjenja od 30% do 2027. godine.

Grupa je takođe rekla da će biti potrebna „ciljana finansijska podrška“ da bi se nadoknadili „veći avansni troškovi kupovine električnih kamiona, posebno za one koji su prvi na tržištu i za mala i srednja preduzeća“.