Nemačka: Samo jedan način da limit cene ruske nafte funkcioniše

Nemačka: Samo jedan način da limit cene ruske nafte funkcioniše

Ograničavanje ruskih prihoda od nafte bilo bi moguće samo ako bi dovoljno zemalja učestvovalo u šemi, rekao je u ponedeljak nemački ministar ekonomije Robert Habek uoči sastanka ministara energetike EU u Luksemburgu.

„Ograničenja cena koje su predložile SAD za kupovinu [ruske nafte] su samo dobra ideja ako u tome učestvuje dovoljno zemalja. Da vidimo kako će napredovati“, rekao je Habek novinarima, a prenele su RIA Novosti.

Izgledi za uspostavljanje praga iznad kojeg se ruska nafta neće kupovati otkriveni su u nedelju, kada su se pojavili izveštaji, pozivajući se na vladine izvore, da šefovi Grupe sedam (G7) vodećih zapadnih ekonomija vode „konstruktivne“ razgovore o tom pitanju. .

Ovu meru je nešto ranije iznela američka sekretarka finansija Dženet Jelen, koja je sugerisala da bi ograničavanje cena ruskog izvoza nafte pomoglo u borbi protiv globalne inflacije i rasta cena goriva, kao i da bi se smanjio ruski prihod od nafte, što pomaže u finansiranju njene vojne operacije u Ukrajina.

Sukob u Ukrajini doveo je do punopravnog sankcionog rata protiv Rusije, koja je, između ostalog, ciljala na izvoz energije iz zemlje. SAD, Kanada i Velika Britanija su već zabranile rusku naftu, dok je EU uvela embargo na isporuke ruske sirove nafte morem. Ovogodišnji trodnevni samit G7 fokusira se na koordinisan odgovor na sukob Rusije i Ukrajine, a očekuje se da će nove sankcije biti objavljene ove nedelje.