Credit Suisse kažnjen zbog pranja novca bugarskom narko lancu

Credit Suisse kažnjen zbog pranja novca bugarskom narko lancu

Kredit Svis mora da plati kazne i odštetu od 21 milion švajcarskih franaka, ili 22 miliona dolara, zbog slabe kontrole koja je omogućila zaposlenom u banci da pomogne bugarskom narko lancu da pere novac, saopštio je u ponedeljak švajcarski Savezni krivični sud.

Presuda je predstavljala poslednji neuspeh za banku, koja je ovog meseca izdala upozorenje o profitu i koja pati od previranja u salama odbora.

Credit Suisse, sa sedištem u Cirihu, saopštio je da će uložiti žalbu na odluku, koja proizilazi iz radnji jednog bankarskog službenika 2007. i 2008. godine. Zaposlenik, koji nije imenovan, pomogao je lancu krijumčarenja kokaina da izvrši bankovne transfere „uprkos konkretnim indikacijama u vezi sa kriminalnog porekla novca“, navodi se u saopštenju suda.

Tokom sudskih saslušanja u februaru, zaposlenik Credit Suisse-a je svedočio da je banka bila svesna da novac — ponekad isporučen u koferima napunjenim gotovinom — dolazi od bande koja je bila povezana sa ubistvima i krijumčarenjem kokaina velikih razmera iz Južne Amerike, Rojters prijavio.

Kredit Svis je podelio odgovornost za pranje novca jer rukovodstvo banke, pravni tim i odeljenje za usklađenost nisu uspeli da obezbede poštovanje pravila protiv pranja novca, saopštio je sud.

Credit Suisse je u ponedeljak saopštio da „kontinuirano testira svoj okvir za borbu protiv pranja novca i da ga vremenom jača“.

Banka je 8. juna upozorila investitore da će verovatno prijaviti gubitak za kvartal, to je treći po redu i zlokobni znak usporavanja ekonomskog rasta.

Credit Suisse se još uvek oporavlja od zapleta od milijardu dolara sa Greensill Capitalom, bankrotiranim britanskim zajmodavcem; i Archegos, propali hedž fond. U januaru, predsednik banke, Antonio Horta-Osorio, podneo je ostavku, manje od godinu dana nakon što je doveden da počisti nered. Njegova ostavka je usledila usred istrage o tome da li su njegova putovanja prekršila pravila pandemije. U aprilu je Credit Suisse najavio odlazak svog šefa finansija, šefa Azije i glavnog savetnika.

U svojoj odluci od ponedeljka, švajcarski sud je kaznio banku sa 2 miliona franaka zbog kršenja pranja novca, zaplenio 12 miliona franaka koje je banda držala u banci i naložio dodatnu uplatu od 19 miliona franaka za pokriće sredstava koja nije mogla da povrati zbog „unutrašnje nedostatke“ u Credit Suisse, rekao je sud.

Službenik banke, koji je u međuvremenu napustio Credit Suisse, osuđen je na 20 meseci zatvora zbog pranja novca. Bugarski državljanin optužen za nameštanje operacije pranja novca za narko lanac osuđen je na 36 meseci zatvora. Drugi bugarski državljanin osuđen je na 12 meseci zbog posredovanja.

Sve kazne biće znatno smanjene ako se optuženi budu dobro ponašali, odlučio je sud.