SAD: Pokušaj izvlačenja vitalnih zaliha žita iz Ukrajine

SAD: Pokušaj izvlačenja vitalnih zaliha žita iz Ukrajine

Bajdenova administracija blisko sarađuje sa evropskim saveznicima u pokušaju da razviju rute za izvlačenje ukrajinske pšenice i kukuruza iz zemlje nakon što je Rusija blokirala ukrajinske brodove da isplove sa žitom koje je od vitalnog značaja za snabdevanje hranom širom sveta, posebno u Africi i na Bliskom istoku. .

Ne postoji univerzalno rešenje komplikovanog izazova i zvaničnici razmatraju širok spektar opcija da se izvoz hrane bezbedno izveze železnicom, morem i vazduhom, rekli su za CNN dve američke diplomate i četiri evropske diplomate. Proučavaju se i smišljaju mogući scenariji da li Rusija pristaje ili ne.

Izazov će biti glavni fokus američkog državnog sekretara Tonija Blinkena kada sazove ministarski sastanak o bezbednosti hrane i predsedava raspravom o tom pitanju u Ujedinjenim nacijama u Njujorku u sredu i četvrtak, rekle su diplomate.

„Ovo je daleko od gotove stvari, toliko je pokretnih delova, toliko stvari bi moglo da krene naopako sa ovim razgovorima“, rekao je drugi zvaničnik upoznat sa diskusijama.

Usred zabrinutosti zbog globalne nestašice hrane, hitnost oko napora raste jer su cene pšenice, žitarica, kukuruza, soje i biljnog ulja skočile poslednjih nedelja zbog ruske invazije. Međutim, ne postoji jednostavno rešenje sa velikim preprekama za sve vidove transporta, jer rat ne pokazuje znake popuštanja.

Ukrajina će ostati bez skladišta za poljoprivredne proizvode u naredna dva meseca, objasnio je zvaničnik Svetskog programa za hranu. Ako ne bude pomeranja u narednim mesecima, ukrajinski farmeri neće imati gde da skladište useve sledeće sezone i neće biti dovoljno plaćeni da održavaju svoje poslovanje.

Pre rata, isporuke pšenice iz Rusije i Ukrajine činile su skoro 30 odsto svetske trgovine, a Ukrajina je četvrti najveći svetski izvoznik kukuruza i peti najveći izvoznik pšenice, prema američkom Stejt departmentu. Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija — koji pomaže u borbi protiv globalne nesigurnosti hrane — svake godine kupuje oko polovine pšenice iz Ukrajine i upozorio je na strašne posledice ako se ukrajinske luke ne otvore.