Rusko-kineska trgovina dostigla značajnu prekretnicu

Rusko-kineska trgovina dostigla značajnu prekretnicu

Ekonomske veze između Rusije i Kine pokazuju stabilan rast uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, rekao je u petak ambasador Pekinga u Moskvi, predviđajući da bi trgovinska razmena ove godine mogla dostići 200 milijardi dolara.

„Rusko-kineska trgovinsko-ekonomska saradnja pokazuje odlične rezultate i održivi razvoj, uprkos testovima povezanim sa pandemijom, globalnom ekonomskom krizom i teškom međunarodnom i regionalnom situacijom“, rekao je Džang Hanhui agenciji RIA Novosti.

U prvih sedam meseci ove godine trgovina Pekinga i Moskve porasla je za 29%, dostigavši 97,71 milijardu dolara, rekao je ambasador, pozivajući se na podatke kineske carine.

Za to vreme, kineski izvoz u Rusiju iznosio je 36,26 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 5,2% u odnosu na isti period 2021. Uvoz iz Rusije je skočio za 48,8%, na 61,44 milijarde dolara.

Navodeći neke od prioriteta za bilateralnu trgovinu, Džang je istakao energetiku, nuklearnu energiju, vazduhoplovstvo, svemir, osnovnu infrastrukturu, kao i digitalnu tehnologiju, medicinu, zelenu energiju, poljoprivredu i nauku i inovacije.

„Sve ovo postavlja snažan temelj da naša trgovinska i ekonomska saradnja dostigne novi nivo“, rekao je on.