Ruski čelični gigant napušta posao u SAD

Ruski čelični gigant napušta posao u SAD

Velika ruska čeličana i rudarska kompanija Evraz objavila je u sredu planiranu prodaju svog severnoameričkog poslovanja i počela da traži kupce.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu kompanije, proces se vodi pod opštom licencom Kancelarije za sprovođenje finansijskih sankcija (OFSI). „Moguća transakcija će biti predmet regulatornih i korporativnih odobrenja i važećih zakona o sankcijama i zahtevaće odobrenje nadležnih organa za sankcije, uključujući OFSI“, navodi se u saopštenju.

Evraz North America sebe opisuje kao vodećeg, vertikalno integrisanog proizvođača proizvoda od projektovanog čelika za severnoamerička železnička, energetska, industrijska i građevinska tržišta. Ima kapacitet proizvodnje čelika od 2,3 miliona tona godišnje.

Akcije Evraza suspendovane su iz trgovanja na Londonskoj berzi u martu, a u maju je vlada Velike Britanije uvela sankcije firmi, zajedno sa jednim od njenih glavnih akcionara, Romanom Abramovičem. Proizvođač čelika sa sedištem u Velikoj Britaniji ranije se ubrajao među najveće kompanije u Britaniji.