Ruske akcije su se oporavile nakon ponovnog otvaranja tržišta

Ruske akcije su se oporavile nakon ponovnog otvaranja tržišta

Trgovanje je obustavljeno od 28. februara.

Ruske akcije su nastavile naglo da rastu u četvrtak pošto je Moskovska berza ove nedelje ponovo otvorena za ograničeno trgovanje, nakon što je obustavila većinu svojih transakcija 28. februara.

Indeks MOEKS zasnovan na rublji porastao je za više od 11% na 2.743 poena. Dolarski indeks vodećih ruskih akcija RTS-a blago je pao, na 888,59 poena.

Moskovska berza nastavila je trgovanje sa 33 ruske akcije, uključujući akcije Gazproma, Sberbanke, Aeroflota i drugih domaćih kompanija. Naftne kompanije Rosnjeft i Lukoil su porasle za 20% i 16%, respektivno. Aluminijumska kompanija Rusal je porasla za više od 14%, dok je Norilsk nikl skočio više od 22%.

Bit će zabranjena kratka prodaja akcija, saopštila je ranije centralna banka. Strani investitori neće moći da prodaju akcije ili obveznice OFZ-a do 1. aprila.

MOEKS je pao 24. februara, kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Trgovanje je 28. februara obustavljeno do daljnjeg pošto su zapadne sankcije usmjerene na ruski finansijski sistem bacile berze u previranja.