PKN Orlen: Rusija zaustavlja naftovod do Poljske

PKN Orlen: Rusija zaustavlja naftovod do Poljske

Rusija je obustavila isporuke nafte Poljskoj preko naftovoda Družba, izjavio je u subotu generalni direktor PKN Orlen, dodajući da će poljska rafinerija iskoristiti druge izvore kako bi popunila jaz.

Zaustavljanje snabdevanja putem gasovoda – koji je izuzet od sankcija Evropske unije uvedenih Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu u punom obimu – usledio je dan nakon što je Poljska isporučila svoje prve tenkove Leopard Ukrajini, piše Rojters.

„Rusija je obustavila isporuke Poljskoj, za šta smo spremni. Samo 10 odsto sirove nafte dolazi iz Rusije i mi ćemo je zameniti naftom iz drugih izvora“, napisao je na Tviteru izvršni direktor PKN Orlen Danijel Obajtek.

Orlen je rekao da može u potpunosti da snabdeva svoje rafinerije preko mora i da obustava snabdevanja gasovodima neće uticati na isporuke benzina i dizela njegovim kupcima.

Od februara, nakon što je istekao ugovor sa ruskim Rosnjeftom, Orlen je dobijao naftu po ugovoru sa ruskom kompanijom za naftu i prirodni gas Tatneft.

Tatneft i ruski monopol naftovoda Transnjeft nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Transport nafte do Češke, gde Orlen upravlja dvema rafinerijama, preko južnog kraka naftovoda Druzhba tekao je po planu, rekao je u subotu operater naftovoda Mero.

Do prekida snabdevanja došlo je nakon što je američki predsednik Džo Bajden posetio Varšavu i Kijev u znak podrške Ukrajini godinu dana nakon invazije. A u petak je Evropska unija dogovorila 10. paket sankcija Rusiji.

Nakon invazije na Ukrajinu i pre nego što je EU uvela embargo na pomorsku isporuku iz Rusije, Orlen je prestao da kupuje rusku naftu i goriva koja se transportuju morem.

Rečeno je da njen portfelj snabdevanja sada uključuje naftu iz zapadne Afrike, Mediterana, Zaliva i Meksičkog zaliva. Takođe ima ugovor o snabdevanju sa Saudi Aramcom od 2022.

Pomorske zalihe stižu do Poljske preko Naftoporta, naftnog terminala u Gdanjsku na Baltičkom moru. Može da primi 36 miliona tona nafte godišnje, što je najveća količina koju mogu da prerade poljske rafinerije i delimično se koristi za snabdevanje naftom rafinerijama u istočnoj Nemačkoj koje su povezane sa Družbom.

„S obzirom na kapacitet Naftoporta i činjenicu da imamo i druge rute za uvoz motornih goriva, klijenti neće osetiti nikakav uticaj, dok je Orlen bio spreman za to mesecima“, rekao je Mateuš Berger, državni sekretar Poljske zadužen za stratešku energiju. infrastrukture rečeno je Rojtersu telefonom.