UN: Rusija pokriva skoro četvrtinu uvoza pšenice u istočnoafričku zemlju

UN: Rusija pokriva skoro četvrtinu uvoza pšenice u istočnoafričku zemlju

Ruske isporuke pšenice Somaliji činile su 23 odsto godišnje potrošnje u toj zemlji tokom prošle godine, rekao je za Sputnjik šef ruskog ogranka Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Oleg Kobjakov u intervjuu objavljenom u sredu.

Kobjakov je napomenuo da je nestašica žitarica u toj istočnoafričkoj zemlji iznosila 115.000 metričkih tona.

Prema zvaničniku FAO, ruske zalihe su pokrile 9% potreba za pšenicom u Burkini Faso i 6% u Maliju.

Kobjakov je takođe istakao značaj ruskih isporuka đubriva raznim afričkim nacijama, opisujući ih kao „najvažnije i najperspektivnije za proizvodnju sledeće sezone“.

Ruska kompanija Uralhim, koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača đubriva, besplatno je poslala preko 134.000 tona đubriva na kontinent. U saradnji sa Svetskim programom za hranu (VFP), preko 111.000 tona je otpremljeno iz evropskih luka i skladišta u Malavi, Nigeriju, Keniju i Zimbabve.

Kobjakov je ranije izjavio da je FAO otvoren za blisku saradnju sa Rusijom u Africi.

U februaru je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev izjavio da je 200.000 tona besplatnog žita isporučeno u šest afričkih zemalja, što predstavlja ispunjenje obećanja da će se tim zemljama pomoći u borbi protiv gladi. Inicijativa je najavljena na drugom samitu Rusija-Afrika prošlog leta.

Prema rečima ministra, Mali, Burkina Faso, Zimbabve i Eritreja su dobili po 25.000 tona ruske pšenice. Somalija i Centralnoafrička Republika dobile su po 50.000 tona.

„Ovo je, zapravo, bio prvi put da je naša zemlja sprovela ovako veliku humanitarnu akciju“, rekao je Patrušev.

Prvi teretni brod za Somaliju koji je prevozio pomoć stigao je u zemlju 30. novembra, dok je druga isporuka ruske pšenice isporučena 24. januara.

Sredinom januara besplatno rusko žito dobili su i Mali i Burkina Faso.